2004-07-28

 


Kärt återseende i den gamla hembygden

I torsdags (2004-07-22) dök min jämnårige gamle vän Ivan ?Pajsarn? Lund upp i Frinnaryd för ett kortare besök - ja så kort blev det emellertid inte. Under fem timmar kunde vi gotta oss i gamla minnen från uppväxtåren i Tranås och allt bus vi ställde till med.
Fredag förmiddag besöktes Tranås-Postens redaktion för att fortsätta snacka minnen. Sedan blev det uteserveringen på Selmas Café, eller Bertils Konditori, som vi minns det.
Medan vi satt där hajade en och annan förbipasserande till, stannade upp och frågade sig ? var det inte Pajsarn som satt där?
Jovisst! Den förste var Lars-Erik Jaginder en gammal jobbarkompis från Janssons Svets på Kanalgatan under 1950-talet och snabbt var dom tillbaka till den tiden. Sedan blev det flera kära återseenden.
Ivan Lund var svetsare i Tranås och jobbade i huvudsak på Tranås-Verken. Eftersom han var en mycket skicklig yrkesman föll det sig naturligt att vidareutbilda sig. Efter att ha studerat vid Lärarhögskolan i Malmö började han som yrkeslärare i Stockholm. Under åren 1969 till 1979 pendlade han mellan Tranås och Stockholm, men köpte detta år en villa i Tumba då hustrun Kim och deras dotter flyttade upp.
Ivan driver sedan många år ett konsultföretag i svetsrådgivning och beräkningar. Som kunder har han bland annat Fortum och alla deras värmeverk. Han har också i tre års tid jobbat med att lösa de omtalade sprickbildningsproblemen i SL: s pendeltåg.
Bland minnena från Tranås-Verken kan jag inte låta bli att förmedla följande lilla historia bland allt som berättades:
På den tiden avfettade man detaljer i thinner. Någon klant hade tömt ut detta i en golvbrunn så att det spreds i avloppssystemet. Ivan besökte en toalett, drog ner byxorna och satte sig och tände sin pipa. Då small det! Toalettdörren sprängdes bort och ut flög Pajsarn med byxorna nere.
Någon av gubbarna konstaterade snabbt "Det var en riktig rökare!"

Text och foto: Bevan Berthelsen


Bevan Berthelsen och Ivan Lund återsågs efter 40 år och pratade gamla minnen

Stig Säll, Kim Lund, Jan Andersson och Ivan Lund i samspråk på Storgatan i Tranås

Lars-Erik Jaginder och Ivan Lund pratar minnen från tiden på Janssons Svets på 1950-talet


Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com