Räddningschefen i Aneby, Tommy Gustafsson och polisinspektör Sten-Olof Ganfjord från Eksjöpolisen informerade Frinnarydsborna hur man bildar grannsamverkan mot brott.
Grannsamverkan mot brott
Sten-Olof Ganfjord berättade att grannsamverkan organiseras så att ett huvudkontaktombud för hela bostadsområdet eller föreningen utses och håller kontakten med polisen.
Ett antal kontaktombud utses, vardera med ansvar för ca 10 till 12 hushåll i villaområden och kanske något fler i flerfamiljshus.
Kontaktombuden utbildas av polisen med hjälp av en instruktiv utbildningspärm. De får en fördjupad kunskap om hur grannsamverkan kan utvecklas och lär sig hur inbrott, vissa andra brott samt vatten- och brandskador förebyggs. Därefter utbildar kontaktombuden sina grannar med stöd av utbildningspärmen.
Efter genomförd utbildning skyltas området upp för att presumtiva tjuvar ska få klart för sig att de boende är extra uppmärksamma. Har genomfört förebyggande åtgärder och har en mycket bra kontakt med polisen.
Sten-Olof Ganfjord berättade också att bildandet av grannsamverkan började för några år sedan i Eksjö. Sedan spred det sig i småsamhällena runtomkring med tio grupper. På hela Höglandet finns idag över 100 grannsamverkansgrupper.
Första gången man hörde talas om grannsamverkan var på 1960-talet. I småbåtshamnarna i Stockholmsområdet började man bytas om att sova varsin natt i sin båt och hålla en koll på området. Resultatet blev över förväntan och det har sedan spridit sig och kan även gälla såväl fast- som fritidsbebyggelse.
Mycket försvinner utomlands
Vid träffen i bygdegården fanns också flera lås- och larmföretag närvarande för att visa upp en rad hjälpmedel för att hindra och avbryta inbrott.
Det är också viktigt att man gör en inventarieförteckning och fotograferar eller videofilmar bostaden så att man kan styrka allt när man förhandlar med sitt försäkringsbolag vid en eventuell skada. Det gäller inte bara inbrott utan framförallt vid brand.
Operation märkning, som började på 1960-talet, är idag viktigare än någonsin. Här graverar man in personnummer på sina ägodelar.
Den här märkningen har blivit alltmer viktig under senare år, sade Sten-Olof Ganfjord. En hel del av stöldgodset fraktas till utlandet och en del kollas av tullen. Kan inte stöldgodset styrkas genom märkning, att det tillhör någon, har åklagare ingen möjlighet att beslagta godset eller gripa misstänkta. De stulna sakerna får då fritt föras ut från Sverige!
Text och foto: Bevan Berthelsen
Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com