2008-01-03

 

Ivan ”Pajsarn” Lund berättar:

Jag var bara halvmetern från en kulblixt

 

– Jag hörde ett fräsande ljud bakom mej och vände mig om för att se vad det var och då fick jag se ett eldklot i diket på vänster sida en halvmeter från mej. Storleken som en kula som kulstötarna använder, berättar Ivan ”Pajsarn” Lund. Foto: Bevan Berthelsen

I TP-artikeln om flottholmen i sjön Ralången den 3 oktober efterlyste vi alla till synes oförklarliga naturfenomen från läsarna.
Förre tranåsbon Ivan ”Pajsarn” Lund berättar här hur han i mitten av 1940-talet befann sig bara halvmetern från en kulblixt ute på Hättevägen.

– JAG VAR VÄL omkring 8 år. Normalt så badade vi som bodde på Ängaryd i Trollsjön (Göla) eller i kallbadhuset vid Svartån. Denna sommar ordnade Olle Svenler i KFUM så att vi inte skulle bli sysslolösa över sommaren. Aktiviteten, vad den kallades minns jag inte, men vi delades in i grupper (lag) som tävlade mot varandra bland annat i fotboll på Mårdaplan och i friidrott på idrottsplatsen.
– Vi utrustades med snygga gymnastikbyxor med en triangel placerad längst ner vid låret. Varje lag hade olika färger och jag tillhörde det gula laget minns jag Vissa aktiviteter förlades till KFUM-stugan som låg ute vid Hättevägen. De dagar som vi samlades vid stugan ingick det också att bada i Hätte.
– Det är konstigt att man minns träffarna i KFUM-stugan än i dag, mestadels för att vi bjöds på en underbart god apelsinsaft. Vi spelade även fotbollsmatcher där ute. Jag tror att vi var ungefär fem lag med sju grabbar i varje.

– MEN NU OM kulblixten. En dag när vi badade i Hätte så mörknade himlen och åskan började mullra. Jag klädde om snabbt för att cykla hem till Grännavägen, man ville ju inte bli blöt. Jag kände även som liten knodd till vilka kraftiga åskväder som inträffade i tranåstrakten och speciellt vid sjön Sommen. Jag hann inte långt förrän det började regna.
– Jag hade passerat KFUM-stugan som låg på mitt på raksträckan mellan Hätte och den branta backen som ledde ner till ekallèn. Jag hade väl uppskattningsvis 300 meter kvar till backen när det kom en knall och blixt nästan samtidigt. Jag minns att jag höll på att åka av min röda Rexcykel. Det var ju vänstertrafik på den tiden och Hättevägen var ju en vanlig grusväg som kantades av diken.
– Jag hörde ett fräsande ljud bakom mej och vände mig om för att se vad det var och då fick jag se ett eldklot i diket på vänster sida en halvmeter från mej. Storleken som en kula som kulstötarna använder.
– Eldklotet passerade mej snabbt och försvann lika fort som det kom cirka 20 meter framför mej i diket. När klotet rullade fram så rev det upp lera och jord och lämnade ett djupt svart spår efter sig. Dikena var normalt gräsbevuxna, men allt gräs var helt borta där den rullat fram.– När jag äntligen kom hem och det var nog tranåsrekord på sträckan, var jag lerig och skitig och såg ut som jag hade kört Novemberkåsan och mina snygga KFUM byxor var helt leriga. Man fick ju sig en skrapa i vanlig ordning för att man skitade ner sig, men detta var ju droppen tyckte morsan. Att jag skyllde på att blixten slagit ner i diket när jag cyklade hem från Hätte var för magstarkt, tyckte hon. Du har läst för många Billböcker blev kommentaren. Bill var en engelsk bokserie som handlade om en busgrabb.
– Farsan följde med mej efter jobbet dan därpå, för jag gav mej inte. Mycket riktigt så fanns det ett djupt spår i diket ungefär 40 till 50 meter långt. Om han trodde mej får vara osagt, men jag glömmer aldrig händelsen, och den ozonlukt som jag senare i livet kunde koppla i samband med svetsning.


DN-JOURNALISTEN Clas Svahn, som givit ut flera böcker, är nu fullt uppe i sitt arbete med en ny bok med titeln ”Stora boken om naturfenomen” som ska komma ut nu i år.
Har du något intressant att berätta så hör av dig till Tranås-Postens redaktion. Det gäller alla till synes oförklarliga naturfenomen, så ska vi vidarebefordra det till författaren. Men, om du tillåter det, så vill vi också publicera din berättelse i Tranås-Posten.

Bevan Berthelsen


Läs även berättelsen: En intelligent kulblixt

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på frinnaryd.com