2006-10-04

 

Tranåsbon Bo Westlings teori nyhet i TV

 

Bo Westling har i 20 år forskat om de så kallade flyttblocken, framförallt omkring sjön Sommen. Frågan är om de så kallade flyttblocken är nedlagda av inlandsisen eller upplagda av människor?
Tranåsbon Bo Westling är av den senare åsikten och har ägnat 20 år åt att bevisa sin tes. Att de uppallade stenblocken skulle ha skapats av inlandsisen faller på sin egen orimlighet. Inlandsisen hade inget matematiskt sinne och kände inte heller till ?det gyllene snittet?.

Tranåsbon Bo Westling menar att arkeologerna gjorde en stor tabbe när man överlät tolkningen av stenblocksfynden till geologerna. (Foto: Bevan Berthelsen)

Klockan 05.50 i måndags morse ( 06-10-02) sände TV-4 en åtta minuters intervju med Bo, som första inslag i sitt program Nyhetsmorgon. Det blev vackra naturbilder i de ståtliga tallskogarna och närbilder på de omdiskuterade flyttblocken runt sjön Sommen samtidigt som Bo fick utveckla sina teorier.
Själva inspelningen med teveteamet gjordes för en månad sedan och tog då en hel dag i anspråk. Resultatet blev, efter nerklippning och redigering, ungefär åtta minuter på sämsta sändningstid. Bo Westling skulle behöva ett 30 minuters inslag för att kunna utveckla sin tes.
Bland det som klipptes bort fanns de uppseendeväckande fakta att liknande upplagda stenblock även finns i t.ex. Australien, som inte alls har haft någon inlandsis och som visar att arkeologerna gjorde en stor tabbe när man överlät tolkningen av dessa fynd till de svenska geologerna.
Själv fick han beskedet från TV-4 vid 18-tiden på söndagskvällen om att inslaget skulle sändas morgonen därpå. Givetvis informerade han då Tranås-Posten ? det ska man alltid göra med såväl stora som små nyheter!
För alla som missade teveinslaget och kanske vill fördjupa sig i beräkningarna och framförallt se Bo Westlings stora färgfoton av uppallade stenblock runt sjön Sommen ska läsa hans bok ?De flyttade flyttblocken?, som utgavs 1995.

Bevan Berthelsen

Bo Westling ses här vid en trollsten i Malexandertrakten (Foto: Gunnar Lundquist)


Läs mer om Bo Westling: De flyttade flyttblocken 2004

2006-10-25 Han har siktet inställt på uppallade stenar

I januari 2008 startade Bo Westlings hemsida UPPLAGDA STENBLOCK


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på frinnaryd.com