2004-04-21

Mittuppslag färg

 


22-årig Frinnarydstjej hemma efter 3 månader i Syd-Amerika ? Reser nu vidare i Fjärran Östern.

Martina Johansson från Frinnaryd reste, tillsammans med sin jämnåriga klasskompis Lina Fransson från Aneby, till Mellan- och Syd-Amerika i början av september förra året.
Båda är så kallade Backpacker, det vill säga de reser med ryggsäck och minimal packning, lågprisflyg, bor billigt och försöker i möjligaste mån undvika de traditionella turistorterna.
Tranås-Postens utsände fick en pratstund med Martina innan hon före påsk gav sig iväg på en ny resa ? denna gång till Vietnam och Nya Zeeland via Thailand.

Martina Johansson från Brinka i Frinnaryd har inte bott hemma på över två år. Efter gymnasiet bar det iväg till Norge och restaurangjobb på Gardemoens stora flygplats för att tjäna in och spara pengar till sin kommande drömresa.
Efter utbildning på Bartenderskolan i Göteborg blev det jobb i London under vårvintern 2003.
Men London har ett stort nöjesutbud och Martina fick tära på besparingarna. Det enda raka var att åka till Gardemoen igen, jobba och spara mera pengar till den långa resan.

Till Mellan-Amerika via USA
Den 5 september förra året var det äntligen dags. Martina och Anebykompisen Lina Fransson reste via London till Los Angeles. Där stannade de ett tag och gjorde avstickare till Grand Canyon, Las Vegas och givetvis Hollywood.
Därefter flög vi till Guatemala City där vi bodde i ett celliknande hotellrum med teven fastlåst. Sämsta logiet på hela resan!, poängterar Martina.
Vi besökte en aktiv vulkan och ruiner från Maya-epoken långt ute i djungeln. Sedan bar det iväg till Antigua i samma land där vi en hel vecka läste spanska i en skola.
Efter tio dar i Guatemala reste vi till Tulum vid Mexicos Karibiska kust och sedan vidare till tre andra platser. Efter tre veckor kom vi till Mexico City där vi tog flyget till Lima i Peru.

45 kilometers fotvandring i den tunna luften på Inca-leden
I Lima hyrde vi ett litet sportplan för att titta på det forntida mysteriet Nascaslätten från ovan.
Då man flyger över området får man intrycket att svepa fram över en jätteflygplats med strålformigt sammanlöpande landningsbanor. I det här geometriska linjesystemet finns också mycket stora djuravbildningar, till exempel en 80 meter lång apa och allt kan bara iakttas från hög höjd.
Sedan åkte vi Sandboard i de stora sandsluttningarna. Det tog oss fyra timmar att vandra upp till 2 000 meters höjd medan själva nedfärden bara tog 20 minuter.
I Peru besökte vi också Titicacasjön med de stora flytande vassöarna, som indianerna bodde på. Dom här öarna ruttnar med tiden och man tvingas därför att bygga nya efterhand för att ha någonstans att bo.
Den verkliga pärsen var 45 kilometers fotvandring på Inca-leden. Den går från Cusco till Machu Picchu. Det tog fyra dygn trots att vi hade bärare som kånkade på våra ryggsäckar. Vissa stigningar var svåra, berättar Martina. En stigning var på 1 300 meter under en sträcka på bara 9 kilometer! Den tunna luften på dessa höga höjder var särskilt ansträngande. Det var i alla fall värt allt besväret när vi fick skåda den gamla Incastaden vid framkomsten.

Samba och TV
Efter tre veckor i Peru flög vi till Rio de Janeiro i Brasilien. Två veckor på resans bästa hotell och ett stort nöjesutbud, berättar Martina. Det blev ofta bad på den omtalade Copacabana och vi gick på sambaskola. Ja, vi blev så duktiga att brasiliansk teve uppmärksammade oss med ett inslag där vi också utfrågades hur vi lärt oss dansa riktig samba.
Att dansa samba är mycket beroende av stämningen. Vi var t.ex. i en stor omändrad industrilokal med över tusen dansande. Själva orkestern bestod av sex man, men kompades av ett femtiotal slagverkare ? här kan man tala om rätt stämning!
Vi gjorde också en bussresa på 24 timmar till Iguacú-fallen på gränsen mellan Brasilien och Argentina. De 65 meter höga fallen var en upplevelse och vi stannade kvar hela två dagar. Första dagen på den Brasilianska sidan och andra dagen på den Argentinska.
Efter en vecka i Floranapolis vid Atlantkusten for vi till Rio igen och tog ett flyg till London där vi gjorde uppehåll en vecka för att träffa kompisar. Därefter blev det Frinnaryd ett tag.

Text: Bevan Berthelsen
Foton: Privatbilder

22-åriga Martina Johansson nyligen hemkommen från Syd-Amerika är nu inne på en ny spännande resa i Fjärran Östern och Nya Zeeland. (Foto: Bevan Berthelsen)

Backpacker-kompisarna i spelstaden Las Vegas neonljus

Martina i Guatemalas djungel på väg mot en av Mayafolkets efterlämnade ruiner

Här vilar vi ut med Mayafolkets ruinstad Palenque i bakgrunden, i södra Mexico. Den här djungelstaden var i över tusen år dold av en lummig grönska innan den återupptäcktes

Efter 45 kilometers strapatsrik fotvandring har Lina Fransson och Martina Johansson här äntligen nått fram till Machu Picchu i Peru

Efter att ha gått i sambaskola blev vi ganska duktiga och brasiliansk teve filmade och intervjuade oss!

De 65 meter höga Iguacú-fallen på gränsen mellan Brasilien och Argentina var mäkta imponerande ? det var annat än Stalpet i Aneby!


Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com