2004-12-22

 

Exklusiv avslutning på studiecirklar i Frinnaryd

Tre studiecirklar i Frinnaryd gjorde tillsammans en lyckad terminsavslutning i torsdags förra veckan (2004-12-16). Två av cirklarna hade läst om Frinnaryd förr i tiden och den tredje var en matlagningscirkel, som ordnade en exklusiv trerätters middag för alla 25 deltagarna.

Något sådant här har aldrig tidigare hänt inom ABF-distriktets historia, sade Margareta Skoglund som är verksamhetsansvarig hos ABF i Aneby. Frinnaryd har blivit en föregångare genom den här idén att ha gemensamma cirkelavslutningar och vi hoppas att det kommer att sprida sig, sade hon.
Det var de båda cirkelledarna Kurt Lindkvist och Krister Tällgård som kom på idén och de 25 middagsgästerna fick äta sig igenom något helt annorlunda än de traditionella julborden som just nu avlöser varandra.

Yppersta råvaror
I trerättersmenyn ingick som förrätt krustad med champinjon och baconstuvning. Toast med kalkon och ananascreme.
Varmrätten bestod av ugnsstekt laxskiva, saffran- och örtkryddad, med apelsinmoaccandaise och Haricots verts. Potatismorotstoppar gratinerade med sesamfrön.
Desserten bestod av palsternacksmuffins med aprikosmos utrörd med crème fraiche och kaffe eller te därtill.
Matlagningscirkeln har haft sju sammankomster och man använder yppersta råvaror eftersom Krister Tällgård är expert på delikatesser och råvaror.
Deltagarna i matlagningscirkeln bearbetar nu Krister att ställa upp med en fortsättningskurs i mera festmat efter nyår.

Oskar Jaréns fotografier
I de två andra ABF-cirklarna läser man om Frinnaryd förr och har som stomme de många bilder som bygdefotografen Oskar Jarén tog på sin tid. Man använder också Henry Sjöstrands båda böcker ?Från Svartebro till Socknamon? och ?Frinnaryd i Småland ? Bygdefotografen Oskar Jaréns värld?.
Båda studiecirklarna fortsätter i januari och bland de äldsta deltagarna finns 93-åriga Aina Gustafsson. Flera av de äldre minns och kan berätta mer för de lite yngre.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Krister Tällgård och ABF`s Margareta Skoglund med den delikata desserten: palsternacksmuffins med aprikosmos utrörd med crème fraiche.

Kurt Lindkvist med äldsta cirkeldeltagaren 93-åriga Aina Gustafsson.

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com