2005-01-12

 

Stormfällningarna i Frinnarydstrakten

 

I Frinnarydstrakten har en hel del stora träd fallit ute i skogarna och en del småvägar var oframkomliga under söndagen då många träd låg tvärs över körbanorna. Där det var tjälfritt blev det vanliga rotvältor. På tjälad mark bröts stora träd rakt av antingen nedtill eller en bra bit upp på stammen.

Även inne i tätorten orsakade stormen en del skador. Det är framförallt stora träd som fallit eller fläkts upp bland den äldre bebyggelsen.
Många husägare i Frinnaryd fick således ägna söndagen åt att röja upp genom att såga itu de nedblåsta träden till mer hanterliga bitar.

Fem timmar för att röja en km väg
En skogsägare i Sunhultstrakten berättar för Tranås-Posten om stora skador. På ett område med 60 hektar skog har över tusen kubikmeter stormfällts. Det här är ungefär två årsavverkningar. Det tog till exempel fem timmar att röja upp en vägsträcka på en kilometer.
En annan skogsägare i Lommaryd berättar att han fick en större chock när han skulle bedöma stormfällningen på sitt 180 hektars skogsskifte. Vad han kunde bedöma under söndagen hade mer än fyrahundra ståtliga furor fällts av stormen.

Fallande träd kan ge fallande virkespriser
De ekonomiska efterverkningarna av stormfällningen kan bli fallande virkespriser eftersom det här ger ett stort virkesöverskott på marknaden. Flera skogsägare gör jämförelser med stormfällningen 1969 och i Frinnarydstrakten minns man de stora skadorna av stormen 1973, som drabbade trakten lokalt.
En skogsägare på höjderna ovanför Frinnaryds tätort säger att läget är bedrövligt. De lokala stormbyarna har gjort att ett område kan vara i stort sett oskadat medan ett annat på cirka en hektar är helt nersopat, berättar han.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Även inne i Frinnaryds tätort föll många gamla träd för stormbyarna.

Här kan man snacka om högervridning! Bilden ger en vink om vilka krafter som varit i rörelse.

 

 

 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com