2004-03-10

När Ufo stämmer upp blir det fullt hus

SIDAN 15


Massiv musikupplevelse

- när Ufo ordnade sin 17:e spelmansstämma

 

Under lördagen och söndagen genomförde Åke ”ufo” Gustafsson sin 17:e spelmansstämma.
Hembygdsgården fylldes till sista plats med spelmän från Umeå i norr till Danmark i söder.

Det hela började för 17 år sedan då Åke fyllde 60 år då han samlade sina spelmans- (och spelkvinnor) vänner i Hembygdsgården i Tranås. Då hade man så trevligt att många ville fortsätta året efter. Det blev med tiden en tradition med en tvådagarsträff i mars varje år i samband med Åkes födelsedag.
Åke berättar, att någon förhandsanmälan inte behöver göras. Alla hans många spelmansvänner vet när det är dags och kan man så kommer man. Inga kallelser skickas ut. Endast en handskriven lapp på ytterdörren meddelar att nästa års spelmansstämma går av stapeln den 5 och 6 mars 2005!

Åke, som fyllde 77 år, gläds åt att många ungdomar dras till den här sortens musik – den yngsta deltagaren var bara 13 år gammal. Det är inte längre gamla uvar som träffas och spelar tillsammans utan medelåldern ligger nu på ungefär 40 till 50 år. Bland ungdomarna trakteras främst instrumenten fiol och dragspel, berättar Åke.
Bland alla musikinstrumenten fanns fioler av alla de slag, basfelor, nyckelharpor, olika sorters dragspel och flöjt.

En folkmusikens jamsession
Ett femtiotal spelmän bevistade stämman och Hembygdsgården var fylld till maximum och många fick stå och spela. En del lämnade efter några timmar och nya kom till.
Som utomstående blir man överväldigad av denna massiva musikupplevelse! Inte ett enda notblad syntes till och samspelet fungerade perfekt.
Efter sju timmars spelande gjorde man ett break för att äta middag och sedan körde man igång igen och höll på till midnatt.
Frampå kvällen skedde en del uppsplittring i flera rum med smågrupper och här skulle man kunna använda liknelsen en folkmusikens jamsession.

Fortsatte söndag förmiddag
Efter midnatt blev det några timmars vila. En del sov på golvet medan andra fick sängplatser i Scoutstugan, som Åke bokat in för sina långväga gäster.
Klockan 09.30 på söndagsförmiddagen körde man igång igen och höll på till 12-tiden.
Någon kanske undrar över Åke Gustafssons tilläggsnamn ufo? Jo, det fick han redan på 1970-talet då hans intresse kretsade kring UFO, det vill säga oidentifierade flygande föremål och han gick omkring med ett ufo-emblem på jackan.
Rikskändisen Åke ufo är inte bara spelman och kompositör. Han är också en äkta sökare och en av de drivande krafterna inom Föreningen Livsfilosoferna i Tranås.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Redan vid 12-tiden på lördagen axlade Åke ufo sitt dragspel och drog igång sin 17:e spelmansstämma.

Fredrik Starkenberg från Frinnaryd har varit med sedan starten 1960 och i lördags spelade han fiol sex timmar non stop.

Hembygdsgården fylldes till sista plats och många fick stå och spela för att bereda utrymme.

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com