2004-11-24

 


Seniorer surfade på biblioteket

För sjätte året i rad arrangeras i onsdags (2004-11-17) Surfdagen i samarbete mellan Folkbiblioteken och SeniorNet Sweden. Över hela landet gav biblioteken möjlighet för seniorer att pröva på användningen av Internet.

Tranås Stadsbibliotek kunde inte ställa upp på onsdagen på grund av personalbrist, men istället ordnade man en egen surfdag under fredagen.
Det är bättre att vi genomför det här försenade än inte alls, sade bibliotekarie Magnus Grehn till TP:s utsände.

Lokala surfvärdar
Under årens lopp har Surfdagen blivit inkörsporten till IT-världen för fler än 50.000 seniorer. Många har senare blivit medlemmar i SeniorNet Sweden och har fått handledning enligt mottot "Äldre lär äldre" i klubbarna.
Från SeniorNet brukar nästan 500 surfvärdar delta under Surfdagen på biblioteken eller i de egna klubbarna. Vid den här försenade Surfdagen i Tranås var John Madsen och Mona Douhane surfvärdar på biblioteket.

Äldre lär äldre
SeniorNet Sweden är en ideell förening som har som motto "Äldre lär äldre" vilket innebär att de engagerar sig och förstår dem som inte alltid har haft möjlighet att ta del av IT-samhällets alla möjligheter och fördelar.
För sjätte året i följd samarbetar man med biblioteken över hela Sverige för att sprida kunskap om datoranvändning bland seniorer. Många bibliotek har varit med från början och spelar en aktiv roll i samarbetet med föreningens surfvärdar i de lokala klubbarna över hela landet.

Kanske är det dags att bilda en lokal klubb av SeniorNet i Tranås? En del kanske har provocerats av något barnbarn att lära sig att skicka brev via e-post men ofta har det stannat vid detta. Men datorn har mycket mer att ge än att skicka mejl eller lägga patiens och är en ovärderlig hjälp bara man lär sig de elementära greppen.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Bland besökarna på surfdagen i Stadsbiblioteket fanns Åke ufo Gustafsson. 77-årige Åke är van datoranvändare och redigerar egna texter, färgfoton och musik i sin nya kraftfulla dator. Men det här med Internetanslutning har aldrig blivit av. Här får han en intresseväckande genomgång av surfvärden John Madsen. I bakgrunden Mona Douhane.


Tillägg av webbmastern:

Lokalavdelning i Tranås?

Är du intresserad och har fyllt 55 år så hör av dig till John Madsen på telefon 0140-18637 så kanske det kan bli verklighet. John har sonderat lite och det finns goda möjligheter att låna en lokal med dator och Internetanslutning för att träffas då och då och utbyta erfarenheter eller lära sig mer.Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com