2004-06-09

 


Nyttiga livsmedel i nyöppnad Anebybutik

 

Förra veckan (2004-05-27) öppnade MYLLA skafferi & förråd på Storgatan i Aneby. Vad som utmärker den här nya mataffären är att varorna är ekologiskt odlade och KRAV-märkta. Men också Rättvisemärkta produkter finns med i sortimentet.


Bakom etableringen står Birgitta Blomkvist, som har lång erfarenhet inom denna typ av handel. Birgitta har sedan mer än tio år tillbaka arbetat ideellt på Kooperativet Bikupan i Jönköping och är väl förtrogen med olika leverantörer och utbudet av dessa varor.
Sedan i våras har Birgitta jobbat med att få affärslokalen i prima skick och kommunens miljökontor har godkänt det hela.
Tyngdpunkten kommer att ligga på försäljning i lösvikt av sådant som råris, linser, ärter, bönor etc., men det finns även färdigförpackade varor. Naturlig tvål, skönhetsprodukter och annat för biologisk kroppsvård finns också och naturligtvis naturgodis.
Birgitta Blomkvist driver butiken på deltid eftersom hon också arbetar på Byggnadsvård Qvarnarp i Eksjö. Till att börja med är MYLLA öppet onsdag, torsdag och fredagseftermiddagar.
Kunder kommer inte bara från Aneby utan också angränsande städer. I Eksjö har man gått samman flera hushåll och gör veckoinköp med en gemensam hämtning.
Under torsdagen förra veckan erbjöds kunderna fri hemkörning av varorna i en biogasbil.
Det var Birgitta Ericson, från Kooperativet Bikupan i Jönköping, som ställde upp med sin ombyggda Opel Astra. Hon berättade att det nu finns ungefär hundra biogasbilar i Jönköpings kommun och att de tankas med den rötgas som framställs på Simsholmens avloppsverk. Aktionsradien är 20 mil och gör man längre resor finns flera biogastankställen i länet. Man blir heller aldrig stående i brist på biogas eftersom det är enkelt att skifta över till bilens bensintank.
Vad är då rättvisemärkta varor? Jo, för att en produkt ska kunna rättvisemärkas krävs att anställda ska få en skälig lön och ha rätt att organisera sig fackligt. Politisk, rasbetingad, religiös eller sexuell diskriminering får inte förekomma. Produkten ska hålla en hög kvalité och ekologiskt odlande uppmuntras. I dag finns nästan 400 rättvisemärkta producenter i 45 olika länder. Över 800 000 familjer kan därför arbeta under mer rättvisa förhållanden. I Sverige utfärdas rättviselicenser av ett bolag som ägs av LO och Svenska Kyrkan.


Text och foto: Bevan Berthelsen


Torsdagens kunder fick sina varor fritt hemkörda i en riktig biogasbil som körs på miljövänlig rötgas.Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com