2005-10-26

 

270 marsvin bedömdes i Hullaryd

65 utställare visade upp sina älsklingsdjur vid en utställning i Thelegården som arrangerades av Svenska Marsvinsföreningen, SM, och det blev ganska trångt.

 

I lördags (05-10-22) fylldes Thelegården i Hullaryd med 270 snälla marsvin. Det var 65 utställare som visade upp sina älsklingsdjur vid en utställning som arrangerades av Svenska Marsvinsföreningen, SMF.

Pia Pollari-Karlsson, från Tranås, är domare i den så kallade petklassen. Hon berättar för Tranås-Posten att många barn och ungdomar väljer att ställa ut sina marsvin i keldjursklass, s.k. petclass. Alla marsvin vare sig de är rasrena eller inköpta i en zoo-affär kan vara med i petklass. I petklass bedöms marsvinen efter hur trevliga och välskötta de är.
Pia berättar att hon köpte ett par marsvin för några år sedan eftersom de trivs bäst tillsammans med andra i par. Sedan blev det fler och fler och nu har hon 20 stycken.

Astrid Jensen från Habo är här på väg att få sitt marsvin Hugo bedömt.

Rasrena tävlar för sig
Av de 270 marsvinen som ställdes ut i Hullaryd var 70 keldjur och tävlade i petklassen medan de övriga 200 tävlade i rasklassen.
Rasrena marsvin tävlar således i rasklass där det bedöms hur väl de motsvarar standarden eller idealbilden för rasen. Marsvinen kan antingen vara långhåriga, strävhåriga eller korthåriga. Flera av de långhåriga marsvinsraserna har en imponerande lång päls. Lunkaryaperuanen, den unika svenska marsvinsrasen, räknas till långhåren. De strävhåriga är antingen av teddy eller rexras och ser ut som små nallebjörnar, eller rasrena virvelmarsvin, så kallad abessinier. Hit hör även det hårlösa marsvinet skinnyn, som ser ut som en liten flodhäst. Korthåriga marsvin är antingen enfärgade eller har en viss bestämd teckning om de är rasrena
.

Pia Pollari-Karlsson, från Tranås, är domare i den så kallade petklassen.

En kvarglömd toupé? Nej, men flera av de långhåriga marsvinsraserna har en imponerande lång päls.

Mycket sociala djur
Att ha ett enda marsvin är inte snällt eftersom de är flockdjur och mycket sociala. De ska ha sällskap och blir då mycket gladare och piggare. Honor kan man ha i samma bur, men för hanar gäller speciella regler. Medelåldern brukar vara ungefär fem år men vissa kan bli ända upp till åtta år gamla.
Marsvinen äter ungefär samma mat som dvärgkaniner men är mycket trevligare som sällskapsdjur. Många har dem lösa i bostaden men de äter och sover i buren. Det är mycket ovanligt att de gör åverkan på inredningen eller gnager på el-sladdar, som till exempel dvärgkaniner ibland kan göra.
De 270 marsvinen i Thelegården satt snällt på sina platser och ingen av dem gav sig ut på rymmen.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com