2005-08-17

 

Marimbakonsert i Frinnaryds kyrka

Emil Bergfeldt spelade i söndags i Frinnaryds kyrka på sin egenhändigt byggda marimba.

 

Det är snart två år sedan 26-årige Emil Bergfeldt gästade Frinnaryd. Många mindes hans bejublade framträdande den gången och strömmade i söndags (05-08-14) till kyrkan för att åter få höra honom spela på sin egenhändigt byggda marimba.

Utöver marimban hade Emil med sig en xylofon och ett klockspel också egenhändigt tillverkat.
Kerstin Alsing ackompanjerade på piano och kyrkokonserten omfattade elva verk från Beethoven till Brahms.
Bland de mest omtyckta fanns ”Där björkarna susa” av Oskar Merikanto, som Emil spelade på sitt klockspel. Den omtyckta ”O Sole Mio” framförde han på marimban.
Emil Bergfeldts skicklighet på marimba fick åhörarna uppleva när han spelade ”Sabeldans”. Hastigheten på klubborna gjorde att de knappt kunde urskiljas!
Samma mycket goda handlag demonstrerades när han spelade världens mest kända låt ”Amazing Grace” med tre klubbor.
Finalen var den välkända ”Ungersk dans nr.5” av Brahms. Publiken njöt under den cirka timslånga konserten och tackade med långa applåder. Emil återgäldade med att spela ett extranummer på xylofon: ”Till minne av cirkus Renz”.

Dom gammaldags marimborna med kalebasser under träplattorna, som resonatorer, kunde jag själv ofta lyssna till vid mina strandhugg i Panama, Honduras och Mexico på 1950-talet. Här en skiss från den tiden.

Trädets röst
Emil Bergfeldt är uppvuxen i och bor kvar i Linderås. Han har studerat musik i tio år och började spela marimba för nio år sedan på den marimba, som finns på Kulturskolan i Tranås.
Det här slaginstrumentet liknar xylofon och vibrafon, men har mjukare toner och större tonomfång. Från början kom det från Afrika och medfördes av slavar till Mellanamerika. Ordet marimba betyder ”Trädets röst” i ett lokalt västafrikanskt språk. Instrumentet spreds sedan vidare till USA, där det moderniserades, och därifrån till Europa.
Dom gammaldags marimborna med kalebasser under träplattorna, som resonatorer, kunde jag själv ofta lyssna till vid mina strandhugg i Panama, Honduras och Mexico på 1950-talet.

Emil Bergfeldt har spelat i olika orkestrar sedan 1993 och är nu verksam i Coverband i Eksjö. Han berättar att när det handlar om orkestermusik så får man göra en hel del musikresor till andra länder.
Han har spelat i USA, Canada, Tyskland, Österrike, Holland och Danmark. Sedan år 1996 är slagverksinstrumentet Marimba hans huvudinstrument.
Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com