2004-11-03

 


Kurs i vegetarisk matlagning populärt i Frinnaryd

En ABF-studiecirkel där grönsaker, frukt och bär är basen till måltiden genomförs nu i Frinnaryd. Den blev snabbt fulltecknad och vid TP´s besök vid tredje sammankomsten i måndags (2004-10-25) stod Blomkål Polonäs på menyn plus förrätt och efterrätt och därefter specialkomponerat örtte.

Cirkelledaren Krister Tällgård berättar att vegetabilierna ger oss nödvändiga fibrer och vitaminer. Varje måndagskväll komponerar vi en ny måltid med ingredienser från det som växer under jord, i jordytan, som stjälk blast eller frön samt frukt och bär.
Vi försöker tillaga det här så skonsamt som möjligt berättar Krister, medan kursdeltagarna, enbart damer, är i full verksamhet i bygdegårdens kök.
Den skonsamma tillagningen bevarar vitaminerna och tuggmotståndet blir det rätta. Även smak och färg bevaras eftersom vi även njuter maten med ögonen, menar Krister.

Mjölk och ägg någon gång
Kurskvällarna är inte helt vegetariska eftersom vi kommer att använda mjölkprodukter och någon gång ägg. Jag kommer också att ge tips på kött, fågel och fisk som passar till respektive rätt eftersom alla i t.ex. samma familj kanske inte enbart vill äta vegetariskt. Totalt genomför vi sju sammankomster och alla deltagare har sina speciella uppgifter. Ingen får således vara inaktiv och bara titta på, säger Krister Tällgård.

Mycket nöjda deltagare
Arbetsgrupperna alternerar så att de som lagade till varmrätten förra gången i dag ordnar till desserten. Den bestod av fasta lättstekta honungsbananer smaksatta med kardemumma eller ingefära.
Man använder yppersta råvaror eftersom Krister Tällgård, som yrkesman, är expert på delikatesser och färskvaror. Flera kursdeltagare berättar lyriskt om de två tidigare måltiderna. Eller vad sägs om första kvällens: Tomat-champinjonsoppa som förrätt. Vegetarisk moussaka som varmrätt och meloncirkel med hallongelé som dessert.
Förra veckan bestod menyn av: Pocherat ägg på rotselleribotten. Rödbetor som biff och gratinerad grapefrukt med farin och kanel som dessert. Alla sammankomsterna avslutas också med olika örtteer för varje gång. Kvällens te var bryggt på nypon, äppellöv, hallon- och svartavinbärsblad.
Bon apetit!

Text och foto: Bevan Berthelsen

Full fart i bygdegårdens kök. På kvällens matlagningsmenu står Blomkål Polonäs plus förrätt och efterrätt

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com