2004-07-14

( 11 foton nedanför texten)


En fyra timmars härlig nostalgiresa med Kulturbussen i TranåsI Räddningstjänstens fullsatta buss och med humoristen och brandmannen Jerker Ekberg som förare besöktes 6 av stadens museer under en fyra timmar lång rundresa (2004-07-07). Reseledare var Inger Hagberg och på varje ställe mötte särskilda guider upp.
Det är museiföreningarna och kulturförvaltningen i Tranås som ordnar dessa omtyckta onsdagsresor varje sommar sedan några år tillbaka. Tranåsbor, utflyttade före detta Tranåsbor och turister trivs och upplever minnen tillsammans. Har ni missat det här trevliga sommarinslaget så finns chansen både den 21 och 28 juli.

Första anhalten var Eriksbergs Museum med det nya Pälsmuseet, som öppnades i november. Bland guiderna fanns Åke Friberg, som berättade om pälsstaden Tranås och den hundraåriga historiken. Under 1960- och 1970-talet fanns närmare 130 olika pälsföretag och 2 500 Tranåsbor försörjde sig i pälshanteringen. Här fanns tid att både minnas och prata minnen eftersom flera av besökarna jobbat i branschen eller hade anhöriga som gjort det.
I den gamla skolbyggnadens övervåning finns också ett intressant skolmuseum med mycket minnen från Tranåsskolorna. Här pratades spontant om såväl snälla som stränga lärare. Skolagan avskaffades ju inte förrän 1952. Själv gick jag i småskola i Eriksberg 1945 för Ebba Ståhl och ibland fick man en hurring när vi olovandes lekte i skyddsrummen på tomten bredvid.
I bottenvåningen finns utöver pälsmuseet ett stort rum med en del av skulptören Ansgar Almquists verk.

Teatermuseet Hamlet
Ett stenkast längre norrut ligger Hamlet teatermuseum och studiecenter. Det har funnits i drygt tio år och vill pedagogiskt visa utvecklingen inom teater och drama. I museets många rum presenteras berömda teatermänniskor, operett, musical och folklustspel, rekvisita, kostym och scenografi. Många konstnärer finns också representerade.
Det största rummet ägnas William Shakespeare. Här finns foton av berömda framställare av rollen som Hamlet. På den motsatta väggen hänger Hamletaffischer från hela världen och man kan även se en modell av Shakespeares mest berömda teaterlokal the Globe.
Museet har idag ekonomiska problem och det är en angelägenhet för stadens politiker att trygga dess fortsatta existens. Man har också en stödförening med privatpersoner som stöttar genom en årlig medlemsavgift, men det räcker inte långt.
Scenografen Adele Änggård uttryckte behovet så här: Det är klart att ett teatermuseum ska ligga i Tranås. Då är det mitt emellan Stockholm, Göteborg och Malmö-Köpenhamn. Och det är tillgängligt från Helsingfors och Oslo.

Vagnsmuseet i Hubbarp
Veteranen Leopold Creutz guidade och berättade om de olika ekipagen i det stora museet, som nu inryms i ladugårdens två handikappanpassade våningar.
Vagnsmuseet har gamla anor och det hela började med att Axel Hermelin, 1909-1975, redan under uppväxtåren fick ett starkt intresse för vagnar och slädar av olika slag och deras historia. Genom gåvor och köp skapades en mycket förnämlig samling. År 1962 invigdes vagnsmuseet, i oxstallet i Mörbylunds gård under Gripenberg, som Axels bror Christer ställt till förfogande. Axel Hermelin blev vagnsmuseets intendent, en syssla som han innehade ända till sin bortgång 1975.
Från 1970 fanns museet inrymt i ladugårdar i Hjälmaryd, Skrubbe och Fetås innan det 1988 kom till sin nuvarande plats i Hubbarps ladugård vid Tranås södra infart. Några ungdomar bildade stödföreningen Axel, som hade 400 medlemmar och med denna och andra personers ansträngningar kunde man år 1991 inviga Tranås Vagnsmuseum. Huvudmannaskapet ligger nu hos Holavedens Hembygdsförening och man har öppet tre dar i veckan, men tar även emot grupper alla veckodagar.
Utöver vagnar och slädar finns en myckenhet av seldon och annat intressant. Till exempel sparkstöttingar med extremt långa medar för färd på svag is!

Hembygdsgården och Ekbergsparken
Gösta Sanfridsson mötte upp vid Hembyggdsgården. Här fick vi veta att redan 1922 bildades Holavedens Hembygds- och Fornminnesförening, som 1985 bytte namn till Holavedens Hembygdsförening. Det finns 12 hus i parken varav 9 tillhör föreningen, men sedan 1960 har inget nyförvärv skett. Ett hembygdsmuseum finns även inrymt i Uddebostugan där man kan få en inblick i forna tiders fattigdom och elände.
Här intog vi kaffe med hembakat bröd och kunde ventilera ytterligare minnen. Några hade varit med i scouterna i den gamla prästgårdsbyggnaden från Säby, som 1942 blev pojkscouthem. Själv var jag också ”vargunge” där, men bytte ganska snabbt och gick över till Olle Svennlers KFUM.

Nya Carl Johan-museet är mer än ångbåtsrester
Lennart Holm har plockat ihop resterna efter ångfartyget Carl Johan, som gick i trafik mellan 1874 till 1931 och allt finns nu att beskåda i en byggnad ute vid Romanäs Trädgård. Det här är en fin samling som är under uppbyggnad. Ångbåten sattes på grund 1931 ute vid Skoboviken och fungerade under många år som populärt strandcafé sommartid och här var det många som kom ihåg den tiden. Utöver det maskinella finns en utmärkt dokumentation samt pressklipp åskådligt uppsatta.
En stor samling av leksaks-ångmaskiner väckte stort intresse bland den manliga delen av besökarna. Men det som alla fann stor behållning av var två långbord fullproppade med mottagare från radions barndom och framöver. Bland kristallmottagarna fanns en hel del som tillhört Gunnar Jägermarks far Robert, som tillsammans med Ernst Axfors och tre till knåpade ihop i mitten av 1920-talet. Radioaffären låg på söder där Konsum nu ligger.

Hultet
När Kulturbussen kör in till Hultet möts vi av Södra Tidningskiosken från Storgatan 1, som inte stod så långt från nämnda Axfors Radioaffär. Den stora gläntan Hultet vid sjön Sommens strand består nämligen av ett helt tjog kulturhistoriska byggnader utspridda i det natursköna området. Det hela förvaltas av Ingegerd och Arvid Jonas Stiftelse med representanter från Tranås kommun, Länsmuseet och familjen Jonas.
Dottern Margareta Plumpe-Jonas steg på bussen redan i Romanäs och kunde under färden berätta hur det hela började. Hennes föräldrar köpte 1933 in torpet Udden till sommarställe. Det döptes sedan om till Hultet efter den omgivande Hultamaden. Efter några år kom en del äldre byggnader att flyttas till Hultet. Arvid Jonas tanke var att för sina barn kunna visa och berätta om de enkla ursprungsmiljöer, som släkten kom ifrån och i vilka så många svenskar har sina rötter.
Efter hand växte samlingarna och flera byggnader införlivades och kunde ofta på så sätt räddas från förstöring. 1985 övertog stiftelsen anläggningen och den är nu en av länets större. Kring samlingarna finns en omfattande dokumentation, som berättar om ursprung och användningsområden.
Att nämna allt låter sig inte göras här. Men för att hålla Tranåsnostalgin levande måste jag dock nämna Aspenäsboden. I denna, ett av de tjugo husen, finns mycket från Tranås snickeri och pälsepok. Här finns P.J. Carlssons bildhuggarverkstad och Knut Sjöströms fiolbyggarverkstad. Ett helt rum med en stor samling tavlor av kända Tranåskonstnärer varvade med mindre kända amatörmålares verk. Ett helt rum med en borgerlig miljö från år 1900 finns att beskåda.
Det enda som inte var från trakten är en fin gammal piporgel från Romfartuna i Västmanland. Men den har å andra sidan fått vara med i en del svenska storfilmer som Körkarlen och Herr Arnes penningar.
När kulturbussen lämnat av en del folk i Tranås ropade Jerker ut att resan fortsatte till Liseberg!
Nä, skämt åsido – till Hätte.
Jerker Ekberg är en sann humorist och det är sådana människor som sätter lite extra piff på sådana här utflykter.


Text och foto: Bevan Berthelsen

Ingalill Fransson, Jönköping. Karin Karlsson, Solna och Vega Fransson, Tranås missar aldrig Kulturbussen. Varje sommar blir det en runda.

Inger Hagberg, Tranåsbo sedan 1975, berättade att Kulturbussen ska ge besökarna en kort överblick så att de specialintresserade en annan dag kan göra ett återbesök på det ställe de finner mest intressant


Åke Friberg på det nyöppnade Pälsmuseet gläds åt stort intresse och höga besökssiffror.

Anna-Lena och Åke Patriksson studerar här pressklippen om Carl Johan. Anna-Lena växte upp i kvarteret Vakten där fjärrvärmeverket nu ligger och minns hur ångfartyget användes som strandcafé i Skoboviken.

Murre Sott´s målning från 1955 av Jarl Kulle hänger i Teatermuseet Hamlet.

Veteranen Leopold Creutz hälsade oss leende välkomna till anrika Vagnsmuseet, som sedan 1988 finns på Hubbarps gård.

I vagnsmuseet finns det mycket att beskåda. Vagnarna står på rad och det finns bland annat modeller av brandmän med gamla brandsprutor.

Gösta Sanfridsson berättade om Hembygdsgårdens 12 byggnader, varav nio tillhör Holavedens Hembygdsförening. Här finns också ett hembygdsmuseum inrymt i Uddesbostugan.

Carl Johan-museet i Romanäs innehöll förutom dokumentation och delarna från ångfartyget även radiohistoriska samlingar.

Margareta Plumpe-Jonas och Stig Johansson tog emot på Hultet och visade oss in i Aspenäsboden, en av de 20 ga mla byggnaderna.

Brandmannen Jerker Ekberg roade passagerarna och rattade den gamla bussen, ett Vanhoolbygge från Belgien med Volvomotor, tidigt 1980-tal. Bussen drar för övrigt in 1,3 miljoner netto om året till Räddningstjänsten som färdtjänst- och skolbuss!

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com