2005-04-13

 

Bråda dagar på handelsträdgården

Jan Karlsson och Kerstin Paulsen har nu i över ett år drivit Ljungs Handelsträdgård med fem stora växthus om totalt 2.200 kvadratmeter odlingsyta.

 

För drygt ett år sedan tog Kerstin Paulsen och hennes man Jan Karlsson över anrika Ljungs Handelsträdgård efter paret Jan och Karin Ljung. Ingen annan ville köpa den relativt stora anläggningen, som ansågs olönsam.
I dag är det full rusch med mycket långa arbetsdagar men allt flyter som det ska.

Det var den 1 januari 2004 som man tog över den relativt stora anläggningen med fem växthus och en total odlingsyta om 2.200 kvadratmeter.
Kerstin Paulsen berättar att det går åt 85 kubikmeter eldningsolja per år för att hålla värmen i växthusen. Bara värmen kostar oss således drygt en halv miljon om året samtidigt som vi förorenar luften.
Det första vi gjorde var därför att börja förhandla med Tranås Energi för att få fram rörledningar och kunna ansluta oss till fjärrvärmenätet och det hela är klart de närmaste veckorna. Det blir samtidigt en liten kostnadsminskning på ca 10 procent. Men, för att kunna försörja mig och min man måste vi komma upp i en omsättning på två MKR och det har vi inte lyckats komma upp till.

Gröna fingrar i släkten
Kerstin berättar att hon från början utbildade sig till florist i Norrköping. Pappan var trädgårdsanläggare och farfar var trädgårdsmästare. Det finns således gröna fingrar bakåt i släkten och Kerstin är en autodidakt inom trädgårdsmästeri genom att hon lärt sig själv steg för steg.
Kerstin och Jan jobbar mer än heltid och nu under våren är det ganska kämpigt. Till sin hjälp har de ett halvdussin duktiga medarbetare varav en del jobbar kvarts- eller halvtid. En del är här på rehabilitering medan andra är på väg att bli utförsäkrade och behöver en arbetsperiod.
Alla blir snabbt mycket duktiga och det kan bero på att det här arbetet är meningsfullt och stimulerande. En del höjer också sin egen livskvalité här, säger Kerstin.

Här är 40.000 penséer på gång för utplantering i april-maj – de tål flera minusgrader.

I januari började vi dra upp över 40.000 penséer. Dels köper vi in så kallade pluggplantor och dels frösår vi speciellt svåråtkomliga sorter. De har börjat sätta blom nu och är klara för utplantering i april-maj eftersom de tål flera minusgrader.
I februari var det dags att kruka pluggplantor av pelargoner. Här har vi också 130 speciella pelargoner som vi tar sticklingar från. Den här månaden sådde vi också bland annat Lobelia, Tagetes och kryddväxter.
I mars krukar vi 70 till 80 sorters pluggplantor av sommarblommor som kommmer att bli precis lagom färdiga till utplantering i maj-juni. Totalt rör det sig om över hundratusen krukor och ett par tusen amplar, berättar Kerstin.
Vi odlar också egna snittulpaner, påskliljor och minipåskliljor, så kallade tete-a-tete under hela förvåren.
Vi odlar också i mindre skala en del speciella växter. Det är till exempel olika sorters konstgräs och en annan udda växt som heter Ramslök – den lär vara ett bra avskräckningsmedel mot mullvadar i trädgårdarna.

Att uppleva trädgården och lära mer
Kerstin Paulsen säger att det här med trädgård upplevs på olika sätt av olika människor. De flesta njuter allmänt medan en trädgårdskunnig upplever och ser skönheten i det lilla.
För att bättra på folks kunskaper och inspiration börjar vi i april med växthusvandringar på tisdagskvällar. Det hela går ut på att de ska lyckas bättre och få ut mer glädje av sina sommarblommor.
I maj har vi två inspirationskvällar samt temakvällar om pelargoner och perenner.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com