2005-02-23

 

Gamla Tranåsbilder visades på

Reumatikerföreningens årsmöte

Sten Jaginders svärmor Berta Andersson bodde på Ydrevägen 20 och hämtade dagligen vatten i en källa nere vid väveriet med hjälp av detta sinnrika hjälpmedel. Bilden borde bli en klassiker, som visar Tranåsbors uppfinningsrikedom och klurighet från förra sekelskiftet.

 

Trots förkylningstider kunde ett femtiotal medlemmar närvara vid Reumatikerföreningens årsmöte, som hölls i söndags (2005-02-20) i Missionskyrkans storstuga.

Leif Nise hälsade alla välkomna och Gun Rydholm och Anneli Kvist utsågs till att leda årsmötesförhandlingarna.
Sten Jaginder höll sedan ett uppskattat bildkåseri med gamla Tranåsbilder, som fick åhörarna att minnas både det ena och det andra.

Av verksamhetsberättelsen framgår bland annat att man haft studiecirklar i data, tyska och en landskapscirkel om Värmland.
Vattengympan på måndagarna har föreningen nu på Bjurdalens Servicehus i Boxholm sedan det blev slut med den verksamheten på Badhotellet i Tranås.
Varannan onsdag har man haft träffar i föreningslokalen utöver de större arrangemangen. Här bör nämnas den populära årligen återkommande sillsexan i Hembygdsgården, höstmarknaden i oktober, som gav välbehövliga 17 700 kronor till föreningen. Trivselkvällar och julbord är också viktiga inslag för medlemmarnas sociala samvaro.
Ett par resor har också genomförts. Den ena till Omberg och Ellen Keys Strand och den andra till Gamla Linköping, Lövsta Slott och Rejmyre Glasbruk.
Antalet medlemmar var vid årsskiftet 210.

Efter årsmötet ser styrelsen ut så här: Siirka Sjögren, ordförande; Gun Pettersson, kassör; Evy Forkelid; MajBritt Ryrhagen; Annie Benderius; Ruth Lindgren. Ersättare är Lisbeth Rocén och Kerstin Eek.
Leif Nise är studieorganisatör och Key Forkelid är bokföringsansvarig.

 


Gun Rydholm och Anneli Kvist ledde Reumatikerföreningens årsmöte


 

Sten Jaginders bilder
Sten Jaginder är infödd Tranåsbo och det var 1957 som han började ta bilder med den Voigtländerkamera som han fick låna av sin far. Han hade då också inspirerats av sin släkting Karl-Erik Jansson, som var en duktig Tranåsfotograf.
Sten fotograferade, arkiverade sina negativ och samlade sina bilder i olika album. Det är först under senare år som de kunnat glädja många Tranåsbor.
Det började med att vännerna inom PRO bad honom visa ett urval och sedan dess har det bara ökat och ökat. Ibland kan det bli flera visningar i veckan, berättar Sten.
Han har nu fyra olika uppsättningar diabilder och varje bildkåseri tar ungefär 45 minuter. Efteråt blir det alltid givande utbyten av minnen omkring husen som inte längre finns och de människor som bodde och verkade där.


Sten Jaginder med sin favoritbild på den lilla vattenhämterskan på Ydrevägen år 1912.

Vattenhämterskan är favoritbilden
I olika berättelser och minnesuppteckningar har nämnts att barnen på Tranåskvarn, för hundra år sedan, hämtade dricksvatten i en källa nere vid väveriet. Barnen kunde inte använda ok, men istället beskrivs en lång stång i vilken en vattenhink hängdes upp på mitten. En sorts släpa, som de drog efter sig för att forsla hem vattnet.
Sten Jaginders favoritbild är ett foto från 1912, som i sin helhet visar konstruktionen av detta transportmedel.
Det är ingen släpa utan en klurig teknisk konstruktion. Stången är försedd med ett hjul och hela konstruktionen skjuts, med hjälp av två handtag, framåt i färdriktningen. Bilden är unik och borde bli en klassiker, som visar praktisk uppfinningsrikedom från den tiden.
Barnet på bilden är tioåriga Berta Andersson, som långt senare kom att bli Sten Jaginders svärmor.


Text och foto: Bevan Berthelsen


TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG. De många uppskattade berättelserna från förr finns nu inlagda på en speciell länksida. KLICKA HÄR.


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com