2004-08-18

 

Frinnarydsdagen firades i kalasväder

I lördags (2004-08-14) firades det från mitt på dagen fram till midnatt med Frinnarydsdagen. Man började på idrottsplatsen med fikaservering där såväl Frinnarydsbor som utflyttade sådana kunde koppla av och prata minnen. Barnen sysselsattes med idrottsskola och för de minsta fanns barnpassning ordnad.
Senare på eftermiddagen var det dags för den historiska tipspromenaden, pedagogiskt komponerad av Krister Tällgård och med foton från förr av bygdefotografen Oskar Jarén. Närmare hundra personer försökte svara rätt på de 14 olika frågorna med historisk anknytning till Frinnaryds västra delar omkring järnvägsstationen. Vinnare blev Hans-Åke Johansson.
John-Erik Göransson och Arne Gustavsson berättade sedan minnen från Frinnaryd och Fredrik Starkenberg underhöll på sin egenhändigt byggda nyckelharpa.
I stort sett kunde man förr köpa och få allting utfört i Frinnaryd. Då fanns två caféer, en konsumbutik och ett par privata livsmedelsbutiker, järn-, chark-, radio-, el-, cykel- och modeaffär m.m. Även skrädderi, sadelmakeri, skomakeri, måleri, rörmokeri, damfrisering, läkare, tandläkare, bank och annat.
John-Erik Göransson berättade att järnvägen och industrierna betydde mycket för Frinnaryds utveckling. Det fanns till exempel två syfabriker, filialer till både Hettemarks och Vånex och det fick samhället att bygga bostäder till dess anställda. Faktaberättandet varvades med roliga historier och skrattsalvorna kom tätt.
Klockan 17 kunde 70 personer bänka sig i Bygdegården och avnjuta en utsökt middag tillagad av frinnarydskocken Tommy Andersson. Därefter öppnade puben sin servering och sjumannaorkestern Dragspelskompaniet underhöll fram till midnatt med såväl dansmusik som evergreens.
Text och foto: Bevan Berthelsen


Minna och My skötte barnpassningen och fyllde en traktorvagn med ungar för fortsatt färd mot spännande upplevelser

Den historiska tipspromenaden genom Frinnaryds västra del lockade närmare hundra deltagare.

Under tipspromenaden underhöll Henry Quist, Fred Broman och Raun Karlsten ute i det fria.

Till hemvändarna kunde vi bl.a. räkna in Carl von Malmborg, här med hustrun Irma t.v. och hennes vänninaUlla Eng t.h. från Stockholm. Carl tillbringade alla sina somrar, ända sedan barnsben, i Villa Solbacka ute i det vackra Hästeryds ängar.

Arne Gustavsson och John-Erik Göransson kåserade och berättade minnen från Frinnaryd förr.

Fredrik Starkenberg underhöll på egenhändigt byggd nyckelharpa

Britt-Marie Hansen och "frinnarydskocken" Tommy Andersson hade över 70 nöjda middagsgäster.

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com