2005-06-29

 

Frinnaryds Samhällsförening ordnade feriejobb åt ungdomar

15-åriga Elin Johansson rattar vant åkgräsklipparen. Här med sina feriejobbande kompisar Alexander Larsson och Jennifer Burenby.
I bakgrunden Samhällsföreningens ansvariga arbetsledare Jan Kjellström, Lars Engdahl och Krister Tällgård.

Lediga skolungdomar vill ha sommarjobb och det är inte alltid så lätt att ordna. Ofta får de själva försöka fixa något och börja söka tidigt på våren.
Kommunerna brukar få fram ett fåtal, men de brukar vara ganska kortvariga.
I Frinnaryd gick Samhällsföreningen in och förhandlade med Aneby kommun och lade ett anbud på all gräsklippning i Frinnaryd. Elva glada ungdomar har nu jobb under sommarlovet.

Det var Frinnaryds Samhällsförenings nye ordförande Lars Engdahl och styrelseledamöterna Krister Tällgård och Jan Kjellström som tog tag i problemet att skaffa sommarjobb till Frinnarydsungdomar – och lyckades!
Alla tre ställer också upp som oavlönade arbetsledare eftersom ungdomarna inte får jobba ensamma med de olika maskinerna som används.
Just nu är man inne på fjärde veckan och hela projektet omfattar totalt 14 veckor.

Bra betalt
Lars Engdahl berättar för TP att Frinnaryds Samhällsförening har 11 ungdomar mellan 13 till 17 år i arbete, uppdelade i tre grupper. Lönen är för en 13-åring är 65 kronor i timmen. Har man fyllt 15 blir det 75 och över 17 år är timlönen 90 kronor. Därutöver betalas också semesterersättning.
15-åriga Jennifer Burenby tycker timlönen är bra och jobbet roligt. Hon berättar att hon förra året hade ett feriejobb som ledare i en fotbollsskola i Aneby, men det varade bara en vecka.
För Elin Johansson och Alexander Larsson är det första gången de har fått ett feriearbete.

Ställer krav
En av de tre obetalda arbetsledarna Krister Tällgård berättar att ungdomarna först får lära sig hur de olika maskinerna hanteras. De får också en grundlig kunskap i att sköta om grönytorna och rensa blomplanteringar och anslutande häckar.
De får också uppleva den svenska sommaren i såväl sol som regn och lära sig att arbetet måste utföras oberoende av vädret.
De får lära sig hålla sina tider. Det går till exempel inte att stå och snacka i sin mobiltelefon under arbetspasset. Man gör det som ska göras i olika etapper med lagom långa raster mellan varven, säger Krister.

Växande i Frinnaryd
Ändamålet med samhällsföreningens engagemang är att försöka få ett trivsammare Frinnaryd med välskötta grönområden samtidigt som vi ordnar feriejobb till våra skollediga ungdomar, säger Krister Tällgård.
Eller som det sades i kontakterna med Aneby kommun:
– Till gagn för allt växande i Frinnaryd. Såväl miljö som de växande ungdomarna, som får lära sig att ta ett eget ansvar i riktiga arbeten.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com