2005-01-12

 

En solskenshistoria om
Tranåskatten Sixten som hamnade i Frinnaryd


Ofta läser man om utslängda sommarkatter och deras eländiga tillvaro. Här är en solskenshistoria om katten Sixten. Han blev inte utslängd. Istället gav han sig själv ut på nya äventyr.

Vid midsommartid dök en stor och fin katt upp i Frinnaryd. Han sågs lite här och där när han sökte något att äta. Sommaren gick och i början av oktober ville han vara inomhus ibland. Han bestämde sig för en dörr på Vagngatan och satte sig utanför och jamade på hjälp, men blev inte insläppt.
Innanför den här dörren bodde en vänlig dam som redan hade en honkatt. Det var därför som han inte blev insläppt. Varje gång den andra katten ville in så jamade hon och dörren öppnades ? men inte när Sixten jamade.
Men Sixten var inte dum. När en vecka gått hade han lärt sig att jama precis likadant som katten som bodde där. Dörren öppnades och han smet in och vägrade att gå ut igen.
Den vänliga damen lät honom stanna samtidigt som hon verkligen ansträngde sig att efterlysa rätt ägare till katten. Ingen hörde dock av sig.


Rätt namn på rätt katt!
I början av december övertalade hon en familj i Frinnaryd att ta hand om den stora fina hankatten. Frun i huset sa direkt: ? Han ska heta Sixten ?! Inget vanligt kattnamn precis.
Efter ett tag var det någon som möjligen kände till vem som tidigare ägde katten. Efter ett telefonsamtal till Tranås och översändandet av ett foto på katten föll pusselbitarna på plats.
Tranåsfamiljen for till Frinnaryd och allt stämde ? det var rätt katt.
Det märkliga var emellertid att han tidigare hetat Sixten! Det var när dottern i familjen hade honom. Sedan fick han heta Kissen.
Alla var glada att Sixten levde och hade fått ett nytt gott hem.

Drog vidare till Frinnaryd
Sixten, som är 3,5 år gammal, skulle således inte tillbaka till Tranås utan så här hade det gått till.
Sixten växte upp i Granelund i Tranås. När familjen sålde sitt hus och flyttade till en lägenhet tyckte man inte att den livliga katten skulle förvandlas till en innekatt. Istället placerades han, hos goda vänner, på en gård mellan Linderås och Stockabäck.
Här fanns redan två innekatter och fem utomhus. Det kanske blev för mycket för Sixten med 7 nya kompisar? Efter en vecka på gården drog Sixten, vid midsommartid, vidare till Frinnaryd.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Katten Sixten i sin favoritfåtölj i sitt nya hem i Frinnaryd

 

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com