2004-12-08

 

 


Svartådalens Cittragrupp gjorde succé i Frinnaryd


I ett fullsatt församlingshem i Frinnaryd gjorde Svartådalens Cittragrupp succé i onsdags förra veckan (2004-12-01).
Genom sin repertoar som sträcker sig från andliga sånger/läsarsånger, gamla nykterhetssånger, skillingtryck till gamla schlagers var det liksom bäddat för en publikframgång.

Birgitta Ljungmark är initiativtagare till gruppen, som funnits till i drygt tre år. Fem cittror, en gitarr och nio sångare finns med i den här Tranåsgruppen. Birgitta berättar att man hållit på i andra konstellationer i ungefär tio år.
Vi håller på därför att vi tycker det är roligt att sjunga och våra framträdanden blir mest på sommarhem och liknande. Många av oss jobbar heltid så vi kan inte spela på dagtid.

Där rosor aldrig dör
Cittragruppen öppnade med den gamla låten ?Hälften så kär? för att sedan fortsätta med ?Rosen och fjärilen?, som Hootenanny Singers lyfte upp på Svensktoppen 1965.
Johan Alfred Blomberg skrev på sin tid ?Endast en blomma? som sedan kom att ingå i solskenssångaren Hultmans samlingar.
Paret Osborne skrev ?Where the Roses never fale? eller på svenska ?Där rosor aldrig dör? och även denna fick åhörarna avnjuta.
När applåderna avstannat var det dags för ett skillingtryck. Dessa brukar ju handla om ve och förbannelse och ?Drinkarflickans död? motsvarade alla förväntningar med massor av applåder.

När ljusen tändas därhemma
Joe Hill emigrerade i unga år till USA och skrev där många kampsånger. Han brukade ta en känd melodi och satte sedan egna texter till. En av de här melodierna är musiken till ?Adventssång?, som gruppen framförde.
Så kom äntligen den riktiga höjdaren ?När ljusen tändas därhemma? En del åhörare rördes till tårar. Inför sista versen lämnade Orvar Nyström sin cittra, steg fram och dirigerade sina 14 kamrater till ett fantastiskt framförande.
Det här var det andra succéartade evenemanget på mindre än en månad av Kyrkobröderna i Frinnaryd. Vi ser med tillförsikt fram emot nästa års utåtriktade verksamhet och tackar för årets godbitar!


Text och foto: Bevan Berthelsen

Svartådalens Cittragrupp från Tranås gjorde succé i Frinnaryds Församlingshem.

Birgitta Ljungmark tog initiativet till den senaste konstellationen cittraspelare som nu varit igång i drygt tre år.

 

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com