2004-07-14

 

Cirkus i Frinnaryd

Med ösregnet smattrande mot cirkuskupolen genomförde Cirkus Harlekin sin trevliga föreställning under fredagskvällen ( 2004-07-09) i Frinnaryd. Förväntansfulla barn med sockervadd och popcorn hade bänkat sig tillsammans med föräldrar och andra vuxna. Exakt klockan 19 släcktes belysningen ner och den efterlängtade showen började.


Cirkus är för många förknippat med stora elefanter, rytande tigrar, sjölejon och annat, men här fanns bara en hund, ett halvdussin katter och lika många duvor. Det här begränsas numera av lagstiftningen. Trots detta och litenheten kunde en magnifik föreställning avnjutas.
Cirkus Harlekin är nämligen Sveriges minsta riktiga cirkus med traditionellt cirkustält, egna transportfordon och anställd personal. Den inte okända ?Bodils Minicirkus? är däremot en enpersonsshow, men också ganska kul. Hon hade förresten sin föreställning samma kväll i Valdemarsvik.

Familjeföretag
Konferencieren Angelo Ydhag berättar för Tranås-Postens utsände att Cirkus Harlekin är ett familjeföretag och att man har totalt tio anställda. Man har hittat en nisch, som innebär att man bara besöker små orter dit de stora cirkusarna aldrig kommer. Det här är artonde sommarsäsongen vi är ute och det är fem år sedan vi var i Frinnaryd och vi är verksamma året om berättar Angelo. Under vintrarna turnerar vi i Tyskland för att slippa göra ett vinteruppehåll.

Under cirkuskupolen
Medan Frinnarydsborna bänkade sig runt manegen räckte det med att kasta en blick upp mot den fantastiska cirkuskupolen för att den rätta stämningen skulle infinna sig. Hela insidan av tältet var en gnistrande stjärnhimmel.
Klockan 19 slogs strålkastarna på och orkestern spelade upp och nu var det katterna som visade sina konster. De klättrade, hoppade och balanserade. En av dem vågade till och med hoppa genom en brinnande cirkel. Katter är ju ganska egensinniga och svåra att dressera, men med snabbt utplacerade godisbitar, som belöningar, fungerade det perfekt. Hunden och alla duvorna gjorde sedan sitt till för att förnöja publiken.
Utöver djuren fanns givetvis en clown med yvigt rött hår. Hon hoppade in då och då till alla barns stora förtjusning. Bland eld- och cowboyshowerna tog dock trapetskonstnärinnan Liana hem mest applåder där hon elegant svävade under cirkuskupolen utan skyddsnät under.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Precis som förr breder den spännande cirkusen ut sig över idrottsplatsens grusplan i Frinnaryd

Trapetskonstnärinnan Liana svävande under cirkuskupolen

Förväntansfulla Sofi och Tobias Nilsson, Andreas Strandesjö och bakom Emma Strandesjö med traditionell sockervadd och popcorn.

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com