2004-003-10

 

Blomsterkväll i Frinnaryd

Närmare hundra åhörare samlades i lördags (2004-03-06) till en cafékväll i Ebeneser i Frinnaryd. Det var Åke Lundgren och Anita Andersson från Habo, båda med mästarbrev i blomsterhantering, som drog denna stora publik.
Det handlade om blomsterarrangemang. Hur man binder, arrangerar och rätt hanterar framförallt snittblommor.
Åke Lundgren har i 36 år drivit blomsteraffären Planta Blommor i Jönköping där Anita Andersson, efter många år nu övertagit chefskapet.
Merparten av blommorna kommer så här års från Ostasien och Sydafrika och det gäller då att pigga upp dem efter flera dygns transport i plastemballage.
Åhörarna fick lära en del grunder för egen hantering av olika blommor. Till exempel att aldrig använda en sax för att korta av skaften innan de sätts i vas. En sax klämmer ihop kapillärerna och hindrar vattenupptagningen, istället ska man snitta av dem snett med en vass kniv. Man måste också ta bort alla blad som kommer att hamna under vattenytan så att innehållet i vasen inte ruttnar.
Ett par grundregler lärdes också ut: Lökblommor ska hanteras i kallt vatten och sättas i vas med kallt vatten.
Rosor ska hanteras i varmt vatten och sättas i vas med varmt vatten. Här ska man också ge Krislit, som gör att rosorna tål näring.
Podiet fylldes efterhand med det ena blomsterarrangemanget vackrare än det andra och allt lottades sedan ut in ett lotteri där överskottet, ca femtusen kronor, gick till Ebenesers ungdomsverksamhet.
De som inte vann något blev inte heller lottlösa eftersom samtliga åhörare fick varsin vacker ros med sig hem.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Åke Lundgren och Anita Andersson visade sin skicklighet vid den uppskattade blomsterkvällen i Frinnaryd.

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com