2004-10-13

 

Centerns landstingsgrupp besökte Aneby Vårdcentral

 

Åtta politiker från centerpartiets landstingsgrupp samt lokala partiföreträdare besökte Aneby Vårdcentral under fredagen. Syftet med besöket var att orientera oss om vårdcentralen, som är den enda i länet som drivs på entreprenad, sade Ingvar Jarfjord, 1:e v.ordf. i Landstingsfullmäktige till TP.

Aneby Vårdcentral är den enda i länet som drivs privat med så kallad ägardrift. Företaget ägs av de fyra läkarna Thomas Eriksson, Christer Flygt, Lennart Spång och Majwor Zethson.
Lennart Spång informerade besöksgruppen och berättade att företaget startade i juli år 2000 och har 19 anställda. Han menade att det här med ägardrift innebär att man tar ett eget ansvar och att man inte kan skylla på någon, till exempel Landstinget.
Christer Flygt påpekade att drivkraften för att starta vårdcentralen var den dåliga arbetsmiljön på ”andra håll”.

Kan erbjuda det mesta
Lennart Spång berättade om det nära samarbetet med den kommunala hemsjukvården och att man också har funktioner som skolläkare och företagsläkare. I det stora utbudet kan nämnas:
Barnavårdscentral, Mödravårdscentral, Gynekologi, diabetessköterska, psykolog en gång i veckan och en omfattande vaccinationsverksamhet.
Man har också särskilda mottagningar för t.ex. inkontinens , rökavvänjning och fotvård för diabetiker.
Vårdcentralen bedriver också en del forskning t.ex. inom lungfunktionsområdet. Under ca 7 månader/år har man också en AT-läkare.
Även på läkemedelssidan märks effektiviteten och förra året kunde vårdcentralen spara in 1,4 miljoner åt landstinget.

Vi driver också ett EU-projekt för kompetensutveckling för vår personal där vi lägger ungefär en halv miljon kronor årligen, säger Lennart Spång.


Läkaren Lennart Spång informerade besöksgruppen om verksamheten vid vårdcentralen.

En av sjuksköterskorna berättade att det är mycket mer tillfredsställande att sitta i telefonmottagningen och ha tider att ge till de patienter som ringer upp. Tidigare satt hon på en mottagning i Västra Götaland där hon inte hade några tider att ge och det var ganska frustrerande.

Dussinet centerpolitiker, varav 8 från landstingsgruppen, besökte Aneby Vårdcentral i fredags.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com