2005-08-10

 

Nya uppgifter om Tranåsutställningen
Presenterades på Hembygdsgårdens dag

Kön till serveringen var lång men Gun Johansson och hennes flinka medarbetare klarade det med glans.


Det vackra vädret i söndags (05-08-07) gjorde att många sökte sig till Hembygdsparken i Tranås. Där firades det årligen återkommande Hembygdsgårdens Dag.
Redan efter friluftsgudstjänsten vid elvatiden köade 127 personer framför kaffeserveringen.
Ett av de många inslagen var Eije Fasth som visade sin dokumentation om Tranåsutställningen 1930.

Firandet började klockan 10 med en friluftsgudstjänst ledd av Carl Magnus Alstermark. Inte en bänk ledig och många fick stå.
Därefter konserterade Smålands Paviljongorkester och ännu mer folk strömmade till i det vackra vädret för att bland annat se vagnparaden med Smålands Husarer, som startade från Stadshuset.
Ett annat intressant inslag var den populära släktforskningsföreningen som höll till i soldattorpet Blankhemmet från Blankhester. Den lilla stugan var fylld med datorer och experter och många kunde få förstauppgifter om forna anhöriga direkt på plats.

Tranåsutställningen 1930
Många samlades vid de åtta utställningsskärmarna om Tranåsutställningen 1930 och Eije Fasth fanns på plats och svarade på frågor.
Han berättar för TP att själva idén om att dokumentera detta för Tranås så stora evenemang kom genom den släktforskning han deltog i. Där berättade Ivar Adolfsson i Galtås om hur han som nioåring upplevde evenemanget.
Jag fick reda på att det fanns ett fotoarkiv på Eriksbergsmuseet och sedan började jag att samla dokumentation. Jag har suttit i Tranås-Postens tidningsarkiv och läst allt om Tranåsutställningen och samma genomgång hos Tranås Tidning. En del uppgifter har också kommit från privatpersoner, berättar Eije Fasth.

Utfordrades med levande råttor
Merparten av Tranåsborna hade tidigare aldrig hört talas om utställningen innan Eije Fasth visade sin dokumentation för första gången i november förra året.
Själva utställningsområdet i Ekmarkspark upptog en yta av inte mindre än 11 tunnland eller 55 000 kvadratmeter.
En av dem som minns är Ivar Adolfsson i Galtås. Han berättade för TP om hur han som nioåring fick uppleva den stora Tranåsutställningen 1930. Man hade till utställningen lyckats anskaffa två levande tranor, som vistades i en stor hönsbur. Dessa utfordrades med levande råttor, som kastades in i buren. Tranorna kastade upp varje råtta i luften, klapprade med näbben, gapade och svalde den nedfallande musen i rätt ögonblick till åskådarnas stora förtjusning. Man kunde sedan se hur råttan passerade genom den långa halsen och ner i magen, berättar Ivar.

Många samlades vid de åtta utställningsskärmarna om Tranåsutställningen 1930 och Eije Fasth fanns på plats och svarade på frågor.

En av dem som minns är Ivar Adolfsson i Galtås. Han berättade för TP om hur han som nioåring fick uppleva den stora Tranåsutställningen 1930.

Mer okänt material
Eije Fasth berättar att han gjort ett speciellt visningsprogram på 45 minuter i dataprogrammet
PowerPoint och att han nu ofta gästar föreningar och liknande för att presentera dokumentationen.

Fynd i skrubb
Han tog nyligen kontakt med Hantverksföreningen i Tranås och hörde sig för. Det gav en fin utdelning. Flera kartonger och pärmar om utställningen fanns i en skrubb. I detta gamla material finns ännu mer detaljer, som till exempel räkningar och fakturor samt uppgifter som aldrig kommit ut i tryck tidigare.

Minnesbok
Eije Fasth är nybliven pensionär efter många år som tekniker på Stiga och man kan ju hoppas att tiden och orken räcker till för en riktig minnesbok om Tranåsutställningen 1930 och att några sponsorer ställer upp med finansieringen.


Text och foto: Bevan Berthelsen


TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG De många uppskattade berättelserna från förr finns nu inlagda på en speciell länksida. KLICKA HÄR.


Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com