2005-10-05

 

Veteran på närrradion

Veteranen på Tranås närradio är populäre Affe Rosén. Hans omtyckta ”Torsdans” går varje torsdag i direktsändning.

 

Närradion i Tranås, eller HitzFM som den här radiostationen heter, når långt, långt utanför stan och många har radion inställd på frekvensen 97,8 MHz.
Sändareffekten är 500 watt, men i masten uppe på Höganloft har HitsFM sin sändarantenn 75 meter upp. Det innebär att den sitter 212 meter över havet och radiostationen täcker fem mil söderut och ännu längre norrut över Östgötaslätten.

Förra året gjorde man en enkät som visade att man nådde 50 000 lyssnare. I undersökningen, som omfattade 1 700 intervjuer, framkom att 85 procent av de tillfrågade kände till HitzFM och att man har 12 000 fasta lyssnare, berättar Stefan Tölander vid Tranås-Postens besök i sändningslokalerna på Kanalgatan.
Han vet också att räckvidden är ganska långt uppåt Östgötaslätten. Det ringer lyssnare från framförallt Mjölby och Skänninge, men även från Linköpingstrakten och önskar låtar till önsketimmen på fredagarna.

Bakom Radio Tranås står Tranås Närradioförening och sändningarna på dagtid finansieras med dels ideellt arbete och dels reklamintäkterna som bara räcker till en fast tjänst. På kvällstid står enskilda föreningar för sina respektive kostnader.
Varje heltimme mellan klockan 08 och 20 sänder stationen nyheter och lokala väderrapporter ges i samma intervaller. Den här formen av programupplägg har man kört med sedan år 2000.

Kan larma lokalt
Närradion i Tranås profilerar sig som en riktig närradio där man meddelar alla lokala händelser och lokala nyheter.
Eftersom man har så många fasta lyssnare har man nu också tagit ett beslut att Räddningstjänsten i Tranås ska kunna gå in och sända nödmeddelanden när studiolokalerna är obemannade. De har för detta ändamål en särskild nyckel så att de kan gå in i Stadshuset och koppla upp sig i pågående sändning för viktiga meddelanden.

Mitt i direktsändningen fick också Karl-Axel Nilsson hoppa in och berätta om sitt årligen återkommande arrangemang ”Höstrusk” som den 29 oktober går av stapeln i Holavedsgymnasiets aula.

Torsdans med Affe Rosén
Veteranen på Tranås närradio är populäre Affe Rosén. Han började redan när ABF körde igång för ungefär tjugo år sedan. Hans omtyckta ”Torsdans” går varje torsdag i direktsändning och som repris på måndagsförmiddagarna.
När Tranås-Postens utsände tittade in vid 16-tiden var Affe i full färd med att färdigställa de skivor som skulle vara med. Dagens tema var ”Folkparken 100 år” och bland de första låtarna, som gick ut i etern klockan 17 hördes ”Flottarkärlek” med Snoddas Nordgren. Sedan blev det ytterligare 14 gamla fina låtar med Delta Rhythm Boys ”Flickorna i Småland” Little Gerhards ”Buona Sera” och Siw Malmqvists ”Tunna Skivor” för att nämna några.
Mitt i direktsändningen fick också Karl-Axel Nilsson hoppa in och berätta om sitt årligen återkommande arrangemang ”Höstrusk” som den 29 oktober går av stapeln i Holavedsgymnasiets aula.
Det verkar vara ett glatt gäng idealister som håller igång denna lilla trevliga radiostation med stor geografisk räckvidd.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com