2005-02-16

 

Tranås Trädgårdssällskap erbjuds använda växthuset på Rås Gård.

 

I dagarna har Tranås Trädgårdssällskap fått ett mycket intressant erbjudande från Rås Gård. Föreningen erbjuds att använda det stora moderna växthuset under hela odlingssäsongen i år.
I söndags ordnades en träff ute i växthuset där trädgårdsmästare Susanne Axfors informerade trädgårdssällskapet och diskuterade det kommande samarbetet.

Susanne Axfors säger att orsaken är personalminskningarna på Rås Gård och att det fina växthuset inte borde stå oanvänt under odlingssäsongen. Det är viktigt att det hålls vid liv och att det odlas därinne. Det är inte minst viktigt för alla besökare som kommer varje sommar, samtidigt som trädgårdssällskapet kan utnyttja tillgången av ett nästan professionellt växthusodlande med egna idéer och sortval.
Hon menar att det här erbjudandet rör sig om ett försöksår och sedan får vi försöka fortsätta samarbetet om det går bra.

Charlotte Fransson, ordförande i Tranås Trädgårdssällskap, är tacksam för erbjudandet och ska tillsammans med Karin Avasoo försöka få ihop en ansvarig växthusgrupp.

Tranås Trädgårdssällskap bildades så sent som i maj förra året men har redan över 80 medlemmar. Susanne Axfors föreslår att föreningen tillsätter en så kallad växthusgrupp med minst fem personer, som ska ansvara för driften.
Den välskötta och KRAV-godkända köksträdgården uppe vid infarten kommer jag att sköta ensam med den lilla hjälp jag kanske får, säger trädgårdsmästaren Susanne Axfors.

Ordförande i Tranås Trädgårdssällskap Charlotte Fransson tror inte att det blir några problem att få ihop en växthusgrupp som tar själva ansvaret. Hon tror också att ytterligare medlemmar ställer upp och engagerar sig i växthusodlandet.
Anläggningen är ju helt modern med automatiska vädringsfönster och en fin tillbyggnad med lokaler för till exempel en fikapaus. Det finns till och med en liten barnkammare i det stora växthuset, berättar Charlotte.

Text: Bevan Berthelsen

Snöstormen i söndags letade sig även in i det stora moderna växthuset på Rås Gård där Tranås Trädgårdssällskap nu erbjuds odla i egen regi.

Susanne Axfors visar en del av den tekniska utrustningen i växthuset.

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com