2005-02-16

Avtackades vid PRO-årsmöte

Halvar Lindgren avtackades med diplom efter tio års arbete som sekreterare inom Tranås PRO-förening.

SIDAN 8


Tranås PRO höll årsmöte i parkhallen

 

Närmare tvåhundra PRO:are slöt upp vid årsmötet i Parkhallen i onsdags ( 2005-02-09 ) förra veckan. Nuvarande ordföranden Rosa Hörlin, som valdes in som föreningens första kvinnliga ordförande redan 1996, hälsade alla välkomna och PRO-kören underhöll.

Årsmötesförhandlingarna leddes av Lars-Göran Ragnarsson med Halvar Lindgren som sekreterare. En del förändringar skedde och den nya styrelsen besår av: Rosa Hörlin, ordf.; Leif Nise, kassör (nyval); Marie Ahlin, sekreterare (nyval); Ella Svensson; Gun Rydholm; Majvor Holm (nyval) och Anna-Lena Patriksson (omval). Som ersättare finns Eilert Karlsson (omval); Jan-Erik Gustavsson (omval) och Jerker Hagman (nyval).
Av verksamhetsberättelsen framgår bland annat att föreningen hållit nio medlemsmöten plus 60-årsjubiléet. Antalet medlemmar var vid årsskiftet 986 vilket innebär en ökning med 15 jämfört med året innan.

Studier och resor
Vad som imponerar är studiecirkelverksamheten. Där har man under 2004 genomfört inte mindre än 26 studiecirklar i skiftande ämnen och med 242 deltagare. Själva studiekommittén har bestått av Ella Svensson, ordf.; Kerstin Svensson; Kerstin Hedlund och Lennart Johansson. Den senare ersattes vid årsmötet med nyval av Rune Jakobsson.
Resesekommittén, som bestått av Rosa Hörlin, Majvor Holm, Halvar Lindgren och reseledaren Arne Johansson har ordnat tio olika resor. Den längsta gick till Nordtyskland och en annan till Bornholm. Populärast var den årligen återkommande och hemliga ”Ut i det blå-resan”, med 80 deltagare, som denna gång gick till bland annat Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld och Oskarshamn med besök på Döderhultsmuséet och Sjöfartsmuséet.
Danskommittén har ordnat nio dansevenemang i Parkhallen och två dansresor till närliggande orter.

Välsjungande PRO-kören under ledning av Kerstin Alsing underhöll under årsmötet i Parkhallen.


Friskvård och motion är också en viktig del av verksamheten och här kan nämnas skogspromenaderna lätt gymnastik. Populärast har tipspromenaderna varit med 361 starter.
Till motion får man även räkna Boule där ett 50-tal deltagare genomfört 48 träffar.
Begreppet hjärngymnastik förekommer ju i tipspromenaderna, men PRO-föreningen deltog också för tredje året i följd i Riksorganisationens Veteranvetartävling i frågesport. Träningstävlingar hölls i föreningslokalen med tre tävlande lag samt publiklag. I den avslutande kommunmästartävlingen vann laget från Stoeryd, men de ville inte ut och turnera vidare. Istället skickades ett lag bestående av Majvor Holm, Anna-Lena Patriksson och John Madsen till en kretstävling i Eksjö den 19 april där de i hård konkurrens kom på fjärde plats som inte räckte för att få tävla vidare.

En behjärtansvärd insats har utförts av PRO´s Väntjänsten som bestått av 13 kontaktombud, 10 kvinnor och 3 män. Var och en av dessa har flera personer på sin lista och gör hembesök och bistår vid promenader, ofta med rullstolsbundna.
De har också många uppdrag som ledsagare till länets olika vårdinrättningar och det kan bli flera resor i månaden då Hemtjänsten ringer och vill ha hjälp. Totalt har den här lilla gruppen ställt upp vid sjukresor 83 gånger med 265 timmar och 633 gånger med hembesök och promenader.


Text och foto: Bevan Berthelsen 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com