2005-05-18

 

Romanäs trädgård har slagit igen för gott
Föreningen byter namn och fortsätter

Märta Svärd och Liisa Remes i ett av växthusen med gamla fina vinstockar i taket. Allt kommer att förintas framöver.

Efter en rad kontroverser med huvudägarna och sedan Tranås kommun givit klartecken för villabebyggelse ute på den vackra udden måste nu verksamheten på Romanäs Trädgård upphöra. I helgen (05-05-14) såldes växter och trädgårdstillbehör ut och mycket folk köade för att köpa.

Ägarna Torsten och Märta Svärd gjorde nyligen en uppgörelse med Hamrehus, som innebär att detta företag köper tillbaka trädgårdsanläggningen för det pris som makarna Svärd betalade år 1998. Anläggningen var då ganska nedsliten och alla investeringar och förbättringar, som gjorts under de här åren, är förlorade pengar.
Nu väntar man bara på att grävskoporna ska komma och förvandla den vackra udden, där tranorna just nu häckar, till ett komfortabelt villaboende med sjöutsikt för dem som har mycket pengar att röra sig med.

När Romanäs behandlingshem lades ner1998, blev det möjligt för Torsten och Märta Svärd att köpa anläggningen Romanäs Trädgård. En rad fakta stod i klar dager och dessa ledde till att projektet Romanäs Trädgård Kultur och Turism kunde startas. Många arbetslösa har genom åren funnit ett meningsfullt arbete och fått en positiv framtid genom föreningens verksamhet.
Sedan dess har det hela utvecklats och fram till nu var det en sommaroas för såväl Tranåsbor som turister. Dagligt öppethållande med servering såväl inne i ett växthus som utanför samt försäljning av egna biologiskt odlade trädgårdsprodukter gjorde det till ett populärt utflyktsmål. Speciella arrangemang för barnen med olika tamdjur och ponnyridning gjorde att hela familjer sökte sig dit.

Föreningen byter namn och fortsätter
Situationen var märklig. De häckande tranorna ute på udden skrek. Flera personer grät och makarna Svärd fanns inte på plats. Jag hittade dem i deras bostad en bit ifrån i full färd med att flytta från området. Märta Svärd ställde upp för en kort intervju.
Hon berättar att den ekonomiska föreningen Romanäs Trädgård Kultur och Turism kommer att fortsätta att sälja tjänster inom trädgårdsverksamhet och fastighetsskötsel. Styrelsen kommer att föreslå ett namnbyte och besluta om den framtida utvecklingen i föreningen.
Viss utrustning för vidare verksamhet finns ju kvar, dels inom föreningen och dels hos paret Svärd.
Nu mot slutet fanns åtta anställda i trädgårdsanläggningen och alla hade riktiga jobb. Jag tror att de har fått en god grund att gå vidare på efter sin positiva tid här, säger Märta Svärd.

Köerna var långa när allt såldes ut till halva priset i Romanäs Trädgård.

Uppgörelsen acceptabel
Ägarna Torsten och Märta Svärd gjorde nyligen en uppgörelse med Hamrehus, som innebär att detta företag köper tillbaka trädgårdsanläggningen för det pris som makarna Svärd betalade år 1998.
Märta Svärd berättar att anläggningen då var i uselt skick och alla investeringar och förbättringar, som gjorts under de här åren, är förlorade pengar.
I gengäld slipper vi betala stora rättegångskostnader i en rättslig process, som vi kanske skulle ha förlorat. Vi har därför valt att acceptera den här ekonomiska uppgörelsen, säger Märta Svärd.

Liknande utveckling
I Tranås-Posten den 16 mars skrev jag om Stiftelsen Sommens verksamhet. Kulturvärde, naturvärde, boendemiljö och attraktionskraft är ledorden. Det verkar dock som om attraktionskraften är det viktigaste i stiftelsens arbete och att jobba för bland annat strandnära boende. Gamla sommarstugor runt sjön köps upp av folk som har gott om pengar och ofta rivs de och ersätts med fina villor för permanentboende. För att dessa människor snabbt ska kunna pendla till sina arbeten har stiftelsen även tittat på möjligheten att sätta in en snabbgående svävarfarkost i trafik på sjön.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com