2005-05-11

 

Musikalstjärnan Richard Carlsohn fyllde Linderås kyrka till sista plats

 

Richard Carlsohn avslöjade nyheten att musikalen Jesus Christ Superstar får premiär igen den 14 oktober i Stockholm.

Söndagens (2005-05-08) samarrangemang mellan Röda Korset och Svenska kyrkan i Linderås blev en succé. Över trehundra åhörare hade bänkat sig för att höra Tranåssonen Richard Carlsohn in live.
Med mäktig stämma trollband han publiken och applåderna ville nästan aldrig sluta.

Mest nöjd var kyrkoherde Rolf Lindqvist, som kunde konstatera att inte ens psalmböckerna räckte till. Han sa också att musik är en form av andlig gemenskap, vilket Richard Carlsohn menade, att så är det för mig också.
Första sången var den välkända franska visan ”Snurra min Jord” översatt av Lars Forsell.
Under hela sitt framträdande ackompanjerades han på flygel av Jesper Andersson från Norrköping.
Efter att ha läst en text berättade Richard att han spelar i Norrköping/Linköpings Stadsteater.
Det första han brukar få höra när han träffar folk ute är kommentaren: -Jag trodde du var längre! Jag är 40 år liten och söt, summerade han.

Jesper Andersson och Richard Carlsohn tar en välbehövlig paus under psalmsången.

Premiär i oktober
Richard Carlsohn kunde också avslöja att musikalen Jesus Christ Superstar får premiär igen den 14 oktober på Maximteatern i Stockholm. Han kommer där att gestalta Pontius Pilatus och kyrkobesökarna i Linderås var de första som officiellt fick höra den här nyheten.
Just den här musikalen var en av de första uppsättningar han gjorde för länge sedan i Tranås.
Här gick Rolf Lindqvist in och erinrade att även han medverkade vid uppsättningen i Holavedsgymnasiet. Richard såg frågande ut, men sken upp när prästen berättade att hans medverkan bestod i att bära in lastpallar till scenbygget.
Richard sjön sedan en av sångerna ur musikalen.

Rödakorsdamerna tog upp kollekten som blev 8.600 kronor. Därutöver blev det ungefär 3.000 i överskott från kyrkkaffeförsäljningen.

Les Misérables
Richard Carlsohn berättade att det här med musikaler har blivit något av ett signum för honom. Men den där sång- och danskillen har jag aldrig varit.
Jag har nu gjort min 478 e föreställning av Les Misérables fortsatte han. Den bygger på en roman av Victor Hugo och är världens mest lästa roman. Den svenska titeln är ”Samhällets olycksbarn”.
Grundfrågan i romanen och musikalen är olika sätt att se på Gud och han berättade om handlingen och huvudpersonerna. Som kronan på det hela sjöng han sedan ur musikalen på såväl originalspråket franska som engelska till publikens stora förtjusning.

Kyrkan var fylld till sista plats inför Richard Carlsohns framträdande

Fantomen på operan
Richard Carlsohn berättade också om en annan musikal, som handlar om ondskan. Pojken Erik föds missbildad och säljs till en cirkus. Han lyckas rymma och gömmer sig i Parisoperans källarutrymmen. Ja, resten kanske ni vet? Richard sjöng en svensk text ur musikalen ”Fantomen på operan”.
Som avslutning framförde Richard Carlsohn ”O store Gud” och applåderna ville nästan aldrig sluta.
Richard Carlsohns mäktiga stämma trollband publiken och en fullgod ljudteknisk utrustning i kyrkan gjorde sitt till en mycket lyckad konsert.

12.000 kronor samlades in
Arrangörer för den här lyckade konserten var rödakorskretsarna i Tranås, Adelöv och Linderås i samarbete med Svenska kyrkan i Linderås.
Rödakorskonsulent Ulf-Henrik Östlund berättade om organisationens insatser efter flodvågen då 273.636 människor dog och där 7.233 saknas fortfarande.
Östlund redovisade mängder med siffror om olika åtgärder, som hittills genomförts av de 438 miljoner kronor, som Röda Korset samlat in. Dom här pengarna kommer att räcka i 12 år framöver.
Åtta rödakorsdamer samlade in kollekten i kyrkan, som uppgick till 8.600 kronor. Tillsammans med intäkterna från kyrkkaffeförsäljningen gav välgörenhetskonserten närmare 12.000 kronor till flodvågens offer.

Kyrkvaktmästare Dick Bergfeldt och kyrkoherde Rolf Lindqvist kunde belåtet konstatera att kyrkan var fullsatt till sista plats och psalmböckerna räckte inte till.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com