2005-12-14

Ostauktion och julmarknad i Sunhult

Efter fikat och lotteridragningarna var det dags för auktionsutroparen Kenneth Lood att klubba bort alla ostarna.

 

Suget efter hemystade ostar gjorde att Hembygdsgården i Sunhult fylldes till sista plats i lördag (05-12-10).
Frinnaryds Hembygdsförening höll då sin populära årliga julmarknad med tillhörande ostauktion.

Vid öppningsdags klockan 14 fanns många på plats för att dricka kaffe och äta slaglimpa med hemkärnat smör och med en centimetertjock hemostskiva ovanpå. Den stora hemosten på 4,5 kilo till serveringen gav en fin försmak av årets fina kvalité på de övriga 24 ostarna, som skulle auktioneras ut.

Genomsnittspris 312 kronor kilot
Efter fikat och lotteridragningarna var det dags för auktionsutroparen Kenneth Lood att klubba bort alla ostarna varvade med andra varor som bröd, hemkokt sylt m.m.
Tvåkilosostarna gick för drygt 600 kronor styck medan de mindre kunde ropas in för omkring 500 kronor. Genomsnittspriset i år blev noga räknat 312 kronor kilot mot 250 förra året.

Ystades 20 oktober
Mjölkbönder i socknen skänkte de 550 liter mjölk som gick åt och de 25 ostarna ystades i hembygdsgården den 20 oktober har sedan fått ligga och mogna i lugn och ro.
Själva ostauktionen gav 11.000 kronor och tillsammans med lotterierna och serveringen blir det en bra slant över till den livaktiga verksamheten i Frinnaryds Hembygdsförening.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Ann-Marie Orre med den stora hemosten på 4,5 kilo till serveringen som gav en fin försmak av årets fina kvalité på de övriga 24 ostarna, som skulle auktioneras ut.

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com