2005-11-23

 

Orkidékväll på Rås gård

 

De båda Tranåsborna Krister Lennartsson och Yvonne Berterö visade fantastiskt vackra diabilder och berättade om både egna och andras orkidéer.

Många hade i torsdags kväll (05-11-17) sökt sig till Rås gård där Tranås Trädgårdssällskap arrangerade en orkidéafton.
De båda Tranåsborna Krister Lennartsson och Yvonne Berterö visade fantastiskt vackra diabilder och berättade om både egna och andras orkidéer.

Paret började med sina första orkidéer för ungefär tio år sedan och sedan har det rullat på. Idag har de 105 stycken hemma i en vanlig lägenhet. De känsligaste har man i ett speciellt glasat litet odlingsskåp, som mäter 140 cm brett och 120 högt, med egen belysning och fläkt. På det viset kan de förlänga blomningstiden ytterligare för det 30-tal som får rum där.
Vi köpte efterhand än den ena och än den andra och det blev liksom ett gift. Det har aldrig hänt att vi varit på någon orkidéutställning utan att köpt med oss nya hem, berättade Yvonne.

Ute i blomsteraffärerna kan man idag köpa både lättodlade och oömma orkidéer från mellan 49 till 700 kronor. Den vanligaste sorten är Phalaenopsis och den är ganska tålig. Får den ohyra, t.ex. sköldlöss, tål den att badas i T-sprit!
Däremot är det ganska viktigt med placeringen. De får inte stå i ett söderfönster eftersom de då får för starkt ljus. Temperaturen ska vara max 23 grader - just vad man brukar ha i bostäderna. Blir det svalare på nätterna är det bara en fördel.
En annan viktig sak att komma ihåg är att rötterna ska ha ljus. När man köper dem levereras orkidéerna i en genomskinlig plastkruka. Vid omplantering, som för övrigt måste göras i en speciell orkidéblandning av bark, måste man ta en större genomskinlig kruka. Ska man ha en ytterkruka så måste även denna kunna släppa igenom ljuset.

Blommar länge
Rätt skötta blommar orkidéerna år efter år och under långa perioder. Ett vanligt fel är att man vattnar dem för mycket. Slokande orkidéblad är inte vattenbrist utan det betyder tvärtom att de får för mycket vatten. Ett annat fel är att man råkat spilla vatten i bladvecken. Då är det kanske slut med dem.
Krister berättade dock om de vanligaste räddningssätten om olyckan skulle vara framme och menade, att sköter man dem väl kan de bli hur gamla som helst.
Det viktigaste är att få med sig ordentliga odlingsanvisningar i samband med köpet. Sedan kan man låna böcker och läsa mera om orkidéer.
Risken är sedan att man blir fast i denna ljuvliga blomsterprakt. De ska bara ha vatten högst en gång i veckan så man kan med gott samvete åka bort ett tag då och då.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com