2005-07-27

 

Åsa Lowejko sjöng i Frinnaryds kyrka

Många kom till Frinnaryds kyrka i lördags för att lyssna på sångerskan Åsa Lowejko från Aneby. Fr. vänster: Maria Löfgren, Åsa Lowejko, Dennis Samuelsson med saxofon, Karl Annerhult med basfiol och Albin Johansson vid pianot.

 

Musik i sommarkväll var temat i lördags (05-07-23) då över 50 personer bänkat sig i Frinnaryds kyrka.
Huvudpersonen var sångerskan Åsa Lowejko från Aneby. Hon hade också välsjungande Maria Löfgren, bördig från Aneby med sig.

Kvällens tema var ur Monica Zetterlunds repertoar, som ju spänner över allt från Amerikansk och Svensk jazz till revy och schlagers. Monica avled ju den 12 maj, men temat för Frinnarydsbesöket var bestämt tidigare eftersom hon är en förebild för Åsa Lowejko.
Åsa har gått jazzlinjen på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås och hennes popularitet ökar stadigt. Just nu vikarierar hon som kantor i Aneby.
Frinnarydsanknytning har hon också. Åsas mor, Ann-Charlotte Lennartssons föräldrar, Lennart och Karin Johansson är gamla Frinnarydsbor.
För musiken stod Dennis Samuelsson med saxofon, Karl Annerhult med basfiol och Albin Johansson vid pianot.

Första sången var Lars Färnlöfs filmmusik ur ”Att angöra en brygga” från 1966 och sedan rullade det på med t.ex. den sossekritiska ”Var blev ni av ljuva drömmar”.
Ett intressant break var när de tre killarna själva spelade den svängiga jazzlåten ”Mannen med gurkan” av Lars Johansson.
Flera folkvisor framfördes också från den LP-skiva som Monica Zetterlund producerade ihop med pianisten Bill Evans på sin tid. ”Jag vet en dejlig rosa” var en av höjdpunkterna i konserten och finalen var ”Monicas vals” eller ”Wals for Debby” som den också heter.
När allt var slut gavs också klartecken för applåder och de höll på både länge och väl – ett känt tecken på att den här kvällen gick hem hos publiken.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com