2005-11-09

 

Försök inte vara som alla andra

 

Det finns massor av energier som gör att vi blir positiva människor säger Louice Jansson, här med en av sina skyddsänglar i fysisk gestalt.

Drygt trettio åhörare lyssnade och hade mycket trevligt när Livsfilosoferna i Tranås gästades av Louice Jansson från Lekeryd i söndags (05-11-06).
Med dämpad indiansk musik i bakgrunden berättade hon om naturens energier och hur vi ska förhålla oss till andra människor.
En av de viktigaste levnadsreglerna är: Var er själva – försök inte vara som alla andra!

Det handlade bland annat om årstidernas olika krafter och upplevelserna av dessa. Det är massor av budskap som vi får hela tiden och det gäller att ta sig tid och uppleva det, berättade Louice Jansson och fortsatte:
Vi ska ta vara på den här hösttiden med alla färgerna. Vad kan man göra med vinden? Vinden är en ande så låt vinden rena er och ni lättas från vardagens besvärligheter.
Likadant är det med vattnet där till exempel regnet har en inre renande effekt. Indianerna och de australiensiska aboriginerna använder sedan urminnes tider dessa tekniker.

Den mångalna kvinnan
Louice Jansson är psykolog, men avskyr det här med att folk ska ha titlar. Hon använder hellre benämningen samtalsterapeut eller rådgivare eller schaman. Hon har också ett indianskt namn, som hon fått av en medicinman som utbildade henne. Namnet är Harakita och betyder ”Den mångalna kvinnan”.
Redan 1970 träffade hon sin första indian, som kom från Bolivia. Sedan dess har hon besökt olika indianstammar och även bott och utbildat sig hos dem. Hon vet också hur man bygger en indiansk svetthydda och vad man kan uppleva i en sådan.

Gör saker tillsammans
Det finns massor av energier som gör att vi blir positiva människor. Många är till exempel rädda för kärleken – rädda för att bli sårade, utlämnade eller övergivna.
Vi måste också lära oss att säga ja, eller säga nej och inte vandra omkring med svansen mellan benen.
Människor måste också lära sig att lyssna på varandra. Man ska göra saker tillsammans med andra. Ut och promenera regelbundet med andra, öppna dig och prata med folk. Att göra sitt liv mer spännande är också bra. Använd glädjen och humorn, som är en personlig styrka och tillgång, sade Louice Jansson.


Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com