2005-07-06

 

Loppmarknad i Sunhultsbrunn – ett säkert kort

Vackert väder gjorde sitt till att den nu 32-åriga loppmarknaden blev välbesökt som vanligt.

 

Lördagens stora loppmarknad i Hembygdsparken i Sunhultsbrunn gav även i år full utdelning för Frinnaryds Hembygdsförening.
Vackert väder och som vanligt ett stort utbud drog mycket folk.

Exakt klockan 08.00 blåste Kenneth Lood i hornet och det är signalen att kommersen får börja Det är heller ingen idé att försöka plocka åt sig några prylar dessförinnan och betala vid startsignalen. Det tillåts inte eftersom alla ska ha sin chans.
Många kommer tidigt och kollar in var någonstans grejorna som intresserar just dem ligger. Sedan är det bara att ställa sig att vänta. Betala den första, mest åtråvärda och sedan rusa vidare till nästa.

Folk trängdes vid de olika stånden på den välbesökta loppmarknaden i Sunhult.

 

 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com

Folk kånkade och bar
De första 20 minuterarna brukar därför karaktäriseras av en viss rusch. Sedan blir det tid att kolla in mer prylar och köpa på sig ytterligare. Det var en ständig ström av folk som kånkade och bar prylar till sina bilar för att sedan återvända och köpa mer.
Priserna var fantastiskt billiga och det är detta som fått den årliga loppmarknaden i Sunhult att bli en av de största och populäraste i norra Småland. Sedan starten 1973 har det gått ständigt framåt både när det gäller skänkta saker och antalet besökare.
Att tippa antalet besökare är svårt, men det var svart med folk. Alla angränsande gator var på båda sidor fulla med hundratals parkerade bilar varför sex-sjuhundra personer är en låg uppskattning.

Här fanns allt
Det speciella med den här loppmarknaden är att även skrymmande grejor finns med. Massor av möbler, men även maskiner och verktyg. Allt är också uppsorterat till olika stånd och försäljare. Till exempel enbart leksaker på ett ställe, mattor på ett annat, elektronik på ett o.s.v.
Priserna är kanske viktigast. Fina stora grogglas för 50 öre styck. Det mesta kostade mellan tio och fem kronor. Felfria soffbord för en femma styck. Moderna trädgårdsstolar i plast för en tia styck.
De låga priserna gör att nästan allting går åt. Prylarna är skänkta och insamlade under ett års tid. Redan denna vecka börjar man ta emot till nästa års loppis.
Årets resultat blev drygt 47.000 kronor. Efter avdrag för annonser, transporter och liknande blir det ungefär 30.000 kvar till Frinnaryds Hembygdsförening och deras livaktiga verksamhet.
Text och foto: Bevan Berthelsen