2005-05-04

 

Lina Sandells sånger lockade många till Frinnaryds kyrka

 

En Lina Sandell-afton fyllde i söndags (2005-05-01) Frinnaryds kyrka till nästan sista plats. Arrangörerna, Kyrkobröderna i Frinnaryd, hade lyckats igen ? det här var tredje publiksuccén på mindre än ett år.
En nöjd Arne Gustavsson kunde hälsa publiken välkommen och efter klockringningen sjöngs psalm 81 ?Herre samla nu oss alla?

Totalt sjöngs tio psalmer av den idag mycket populära skribenten Lina Sandell. Kyrkobröderna sjöng och åhörarna fick också sjunga med i en del medan Jan Göransson ackompanjerade på piano och orgel. Här ingick de omtyckta och kända ?Blott en dag? ?Jag kan icke räkna dem alla? ?Jag är en gäst och främling? för att nämna några.
Finaste inslaget var när Alice Göransson-Golander sjöng ?Tryggare kan ingen vara? ackompanjerad av Amanda Orre på fiol och Torbjörn Orre på gitarr.

Mellan psalmerna berättade Ingemar Gustaafsson om Linas diktning.
Lina Sandell föddes den 3 oktober 1832 i Fröderyd. Hennes pappa var prästen Jonas Sandell. Lina hette egentligen Carolina Wilhelmina men det namnet använde hon sig inte utav förutom i barnaåren. Senare övergick hon officiellt till namnet Lina. I tidiga år märkte fadern att Lina var utrustad med en stor förmåga att skriva dikter. Lina var under hela sin uppväxt sjuk och ofta sängliggande.

Finaste inslaget var när Alice Göransson-Golander sjöng ?Tryggare kan ingen vara? ackompanjerad av Amanda Orre på fiol och Torbjörn Orre på gitarr.

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com

I mars 1843 var hon så sjuk att hon trodde att allt var slut, men den 14 november 1844 tillfrisknade hon, som genom ett under. Sjuktiden utnyttjande hon till att skriva små alster. Som 13 åring hade hon ett anteckningsbok där hon samlat ett trettiotal dikter. På omslaget hade hon skrivet: "Barndomsförsök av Carolina Sandell 1845? . År 1853 gav Lina ut sin första diktsamling. Hon var då 21 år gammal. Diktsamlingen fick namnet: "Andliga vårblommor" och innehöll 34 dikter. De flesta av dem skrivna från 15 års åldern fram till 21 år. Trots att Lina var sjuk från och till under hela hennes liv fanns det ändå en stor förtröstan på Gud.
Flera av de dikter som Lina skrev tonsattes av Oscar Anhfelt.

Sommaren 1858 fick lina följa med fadern till Göteborg. Under båtresan på Vättern från Jönköping drunknade Jonas Sandell inför Linas ögon. Det blev en djupt traumatisk händelse, som kom att följa Lina genom hela livet.
1861 flyttade Lina till Stockholm för ett heltidsjobb på Evangeliska Fosterlandsstiftelsens expedition, där hon sedan kom att tillbringa ett aktivt liv som redaktör för ett antal olika publikationer, som författare och översättare och som sångskapare. Vid sidan av Carl Olof Rosenius är Lina "Stiftelsens" mest betydande personlighet.
Hon inspirerades mycket av bilder och skrev också ?Barnens bilderbok?

Påfrestande år
Vid 35 års ålder gifte sig Lina med den sju år yngre grosshandlaren, riksdagsmannen m.m., Oscar Berg. Äktenskapet blev officiellt barnlöst, men ett par år efter giftermålet födde hon en flicka som dog. Den här uppgiften har dock mörkats och censurerats.
Lina fick i stället ägna sig åt Stiftelsens alla barn som redaktör för bland annat söndagsskoltidningen "Barnens Vän". De sista 10 åren i hennes liv blev påfrestande, bland annat dömdes maken Oscar för "bokföringsbrott" i sin rörelse och fick avtjäna två månader i fängelse. Lina Sandell avled den 27 juli 1903, 71 år gammal.

Text och foto: Bevan Berthelsen