2005-05-04

 

Lanthandeln i Frinnaryd slår igen för gott

 

Driftskostnaderna överstiger intäkterna och det gäller nu att avveckla snabbt innan rörelsen går i konkurs. Så vill jag inte ha det ? jag vill göra rätt för mig säger Ann-Catrin Lindström.

 

 

Ankis Livs i Frinnaryd upphör definitivt den 30 juni och bygden blir utan affär. Ann-Catrin Lindström, som driver lanthandeln sedan 1997, har i över ett års tid försökt sälja affären men ingen serös köpare har dykt upp.
Driftskostnaderna överstiger intäkterna och det gäller nu att avveckla snabbt innan rörelsen går i konkurs. Så vill jag inte ha det ? jag vill göra rätt för mig säger Ann-Catrin.

När Anki tog över för åtta år sedan låg affärens styrka i att många äldre kunder i Frinnaryd gjorde i stort sett alla sina inköp i lanthandeln. Men tiden har sin gång och många av dessa stabila kunder har avlidit genom åren.
Det har heller inte blivit någon påfyllning med denna typ av kunder. Merparten Frinnarydsbor jobbar ju i tätorterna runtom och förlägger sina inköp i anslutning till arbetsresorna. En del använder lanthandeln som en slags kiosk om det till exempel behövs ett par paket jäst och en tidning eller något annat man glömt köpa i stan.
Det skulle ha räckt med att varje hushåll i Frinnaryd handlade för en hundring i veckan så skulle verksamheten ha gått runt, säger Ann-Catrin.

Köptroheten blev bara sämre
Frinnaryds Samhällsförening, som verkar för att behålla och utveckla Frinnaryd till ett aktivt och levande samhälle engagerade sig i frågan förra sommaren och hösten. Samhällsföreningens styrelseledamöter gjorde då hembesök hos Frinnarydsborna för att efterhöra deras uppfattning i bland annat möjligheten att kunna behålla lanthandeln.
Men sedan dess har det ändå fortsatt nedåt och driftskostnaderna överstiger nu inkomsterna. Flera Frinnarydsbor närde förhoppningen att någon invandrarfamilj kanske kunde köpa affären och utveckla den med t.ex. servering och pizzeria.
Men även detta hopp uteblev och Ann-Catrin tvingas nu kasta in handduken och anmäla sig som arbetssökande den 1 juli.
Att göra som i Sunhult och förvandla lanthandeln till kiosk och minilivs med begränsat öppethållande fungerar inte i Frinnaryd. Vi har ju inga turister som ökar omsättningen under sommaren, säger Ann-Catrin.

 

 

Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com

84-åriga Eivor Svensson är mycket ledsen för den tråkiga utvecklingen med lanthandeln, men är helt införstådd med att Ann-Catrin inte kan fortsätta att driva affären med förlust.

Ankis Livs har i alla år kört hem varor på fredagarna till de kunder som inte själva kunnat ta sig till affären.
En av dessa som drabbas hårt är 84-åriga Eivor Svensson, som inte kunnat ta sig till affären på snart tre år. Tidigare kunde hon, med hjälp av rollator, ta sig dit.
Hon har inga anhöriga i närheten som kan handla åt henne och det innebär att Hemtjänsten måste ställa upp med matinköpen. Det här kostar Aneby kommun extrapengar.
Eivor är mycket ledsen för den tråkiga utvecklingen med lanthandeln, men är helt införstådd med att Ann-Catrin inte kan fortsätta att driva affären med förlust.

En affär med gamla anor
Den här speceriaffären har mycket gamla anor och startades redan på 1880-talet av Göran Petter Johansson, som emellertid emigrerade till Amerika med hela sin familj 1885.
Efterträdare blev Rosén som 1938 byggde det nuvarande affärshuset. Senare affärsinnehavare hette Allvin och därefter Gunnel Palmér. 1997 tog Ann-Catrin Lindström över och lanthandeln fick nu namnet Ankis Livs. Omsättningen var detta år över två miljoner kronor.

Gamla varor väcker minnen
Ann-Catrin har bevarat en hel del gamla varor överst på en lång hylla, som väcker minnen. Till exempel ?Flugaro Fluggift? gamla sorters tvättmedel och ?Super Correga? för att hålla löständerna på plats!
Obegagnade delar till gamla fotogenlampor finns också kvar och säljs fortfarande.
Vi som minns 1950-talet glömmer aldrig ?Raketost?. Det var en halvmjuk ost i ett vaxat papprör. Den trycktes ut bit för bit och ostskivorna skars av med en vidhängande tråd.

Text och foto: Bevan Berthelsen