2005-11-02

 

Gamla lanthandelsvaror såldes ut i Frinnaryd

Typiska gamla lanthandelsvaror låg upplagda på borden i bygdegården.

 

Anki Lindström, här med en gammal kaffekvarn från förr på en halv hästkraft, tillverkad av Thorell & Persson i Uppsala.

Som vi tidigare berättat i TP upphörde lanthandeln ”Ankis Livs” i Frinnaryd den 1 juli och tätorten stod därmed utan dagligvaruhandel.
I lördags (2005-10-29) nära fyra månader senare hade Anki Lindström loppisförsäljning i Bygdegården då kvarvarande lager skingrades.

Speciellt gamla varor och tillbehör från förr drog till sig nostalgikers och samlares intresse. Här fanns mycket att välja på – allt från hårdvaror som till exempel lampglas till fotogenlampor till en påse med ”Kryddblandning till en halv val sill”.
Måttet existerar väl knappast idag men betyder 80 stycken. Kryddpåsens innehåll var således lagom till inläggning av fyrtio sillar.

Anki Lindström har nu kommit över sorgen att behöva slå igen butiken och kan nu blicka tillbaka och istället minnas de trevliga händelserna under de över åtta åren som hon drev lanthandeln.
Hon jobbar nu som timvikarie på Druvans äldreboende i Aneby. Anki trivs utmärkt och säger med glimten i ögat, att det är jätteroligt eftersom det mest var äldre människor i lanthandeln den sista tiden.


Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com