2005-12-07

 

Ewy packar upp sina 450 tomtar varje jul

Varje år första advent plockar Ewy Lindström upp alla sina tomtar, som legat i banankartonger och vilat sig under drygt tio månader.

Ewy Lindström började samla på jultomtar när hon var 16 år. Idag har hon 451 stycken och köpte sin senaste förra veckan.
Varje år första advent plockar hon upp alla sina tomtar, som legat i banankartonger och vilat sig under drygt tio månader.

Det är ganska jobbigt men kul berättar Ewy. När alla placerats ut så fyller de upp ett helt rum, en del av köket och delar av vardagsrummet. Efter Trettondedag jul ska alla plockas ner igen i sina lådor.
Dom flesta tomtarna har Ewy köpt på auktioner, loppis och andra ställen. En del får jag som presenter eftersom mina vänner vet att jag samlar på tomtar, berättar Ewy.
Hon säger också att det är ganska noga med anskaffningen – helst ska de ha vackra ansikten.
Dom moderna tomtarna, som nu finns att köpa, är inte alls så vackra som förr.
Ewy har också några verkliga rariteter, som hon förvarar på ett säkert ställe.
Bland de lite udda tomtefigurerna finns en tomte som sitter på pottan och förrättar sina behov.
Hon har också en hel tomteorkester där varje tomte trakterar ett musikinstrument. Utöver tomtar har Ewy också börjat bygga upp en samling av julänglar i porslin.
Och inte nog med det, hon samlar också på saltkar. I vardagsrummet finns ett helt glasskåp fyllt med de 389 saltkar som hon hittills fått ihop.
Text och foto: Bevan Berthelsen

Här finns också en hel tomteorkester där varje tomte trakterar ett musikinstrument.

 

Tomtarna finns överallt på bord, hyllor, soffor och på golvet. Allt ska packas ner igen efter Trettondedag jul.


05-12-14

På förstasidesbilden i förra veckans TP stod att tomtesamlerskan Ewy Lindström var från Frinnaryd. Ewy är Tranåsbo sedan begynnelsen och bor fortfarande kvar i stan. Här med tomten på pottan, som beskrevs i förra numret.

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com