2004-12-15

 


Julmarknad med auktion i Sunhultsbrunn

 

Frinnaryds Hembygdsförening höll i lördags sin årliga julmarknad och auktion på hemlagade ostar i Hembygdsgården i Sunhultsbrunn.

Vid 14-tiden körde man igång serveringen av slaglimpa med hemkärnat smör och en centimetertjock ostskiva som pålägg. Fullsatt överallt och långt köande för att få smaka delikatessen plus kaffe och pepparkakor.

250 kronor kilot
Det var den 21 oktober som man samlades i Hembygdsgården för att tillverka de 25 ostarna, som nu klubbades bort av Kenneth Lood. Medelpriset per kilo hemost vid auktionen blev den här gången 250 kronor, men då var årets ystning mycket lyckad och smaken närmast lukullisk. Enligt flera bedömare den bästa på många år.

550 liter mjölk
Till ystningen i oktober gick det åt 550 liter mjölk till de 25 ostarna, men då ingick även den stora 4,5 kg tunga osten som användes vid serveringen. Mjölken har skänkts av mjölkbönder i socknen.
Själva ostauktionen gav 10.600 kronor och tillsammans med serveringen, lotterier m.m. blev det totalt 18.240 kronor till den livaktiga hembygdsföreningen.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Hembygdsföreningen ordförande Elisabeth Ganestål manar Ann-Mari Orre, med kniven i hand, att skära tjockare ostskivor. Några osthyvlar förekommer inte här!

 


Denna sida ingår i sajten frinnaryd.com