2004-10-20

 

John Johansson besökte Frinnaryds Trädgårdsförening

Frinnaryds trädgårdsförening hade säsongavslutning i onsdags förra veckan (2004-10-13) och kvällens gäst var trädgårdsmästare John Johansson. Under senare delen av 1950-talet arbetade han på Sollidens Handelsträdgård i Frinnaryd. Efter utbildning på Trädgårdsskolan Söråker 1963 var han sedan under 30 år verksam på Romanäs trädgård.

Det blev en del prat om gamla minnen, framförallt med Karin Fristedt och hennes dotter Birgitta Kellner vid dåvarande Sollidens Handelsträdgård, innan John Johansson kom in på ämnet höst i trädgården.

Varför gjorde jag inte det här i höstas?
Vintern kommer snart och tiden går, frökatalogerna kommer redan i februari och sedan blir det vår. Många tänker då: Varför gjorde jag inte det här jobbet redan i höstas?
Ja, så brukar många fråga sig, menade John och fortsatte med att berätta om hur mycket trädgårdsjobb som man ska göra nu under senhösten.
Perenner ska delas och flerårigt ogräs ska hållas efter. Det är inte heller för sent att sätta blomlökar och vitlöksklyftorna ska ner nu, ca 8 till 10 cm djupt. De som har rådjursbesök i sin trädgård ska undvika tulpaner eftersom de äts upp innan de ens hinner blomma.

Aldrig samma grönsaker på samma plats
Har man mogen kompost kan den nu läggas ut omkring de fleråriga växterna. Man ska också beskära krusbär, vinbär och plommon på hösten. På äppelträden klipper man bort årsskott eller de så kallade vattenskotten. Klematis ska inte klippas ner! Där väntar vi på vårens knoppbildning och ser först då hur mycket som klarat vintern.
Odlar man grönsaker är det mycket viktigt att man gör en skiss av landet och vad man odlat så att man inte sår samma sorter på samma ställe nästa år. Här ska man tillämpa skiftesbruk så att det går flera år innan man är tillbaka med samma sort.

Krukade växter kan planteras året om
Så här sent på hösten kan man också köpa perenner till mindre än halva priset, tipsade John.
Det mesta i plantskolorna odlas numera i krukor och det innebär att man kan plantera året runt, så länge tjälen inte sätter hinder i vägen.

Fräsningsarméns utbrytargrupp
Under fikapausen pratades gamla minnen från Johns Frinnarydstid. Birgitta Kellner, som då var flicka och ibland hjälpte till i föräldrarnas handelsträdgård, mindes speciellt Johns fina motorcykel, som han varje morgon parkerade vid garaget.
Undertecknad tyckte också att jag kände igen honom. Men minnet visade sig bara vara från två år tillbaka på Lommaryds marknad där John samlade in pengar till Svenska Frälsningsarmén.
John Johansson berättade därför, att redan 1905 bröt man med Frälsningsarmén eftersom i Sverige insamlade pengar gick direkt till England och William Booth´s organisation där. Man fick inte heller ta nattvarden. Samma år bildades därför Svenska Frälsningsarmén och man har idag 14 kårer.
John är fältsergeant eller lekmannapredikant och sköter också om kårens fastighet i Jönköping.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Karin Fristedt och Birgitta Kellner pratade minnen med John Johansson från hans Frinnarydstid.

I bildarkivet fanns John Johansson med insamlingsbössan på Lommaryds marknad den 25 juli 2003.

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com