2005-11-09

 

Träsnidare i världsklass visades i Hellberg-film

 

Mats-Olof Hellberg genom för just nu fyra filmvisningskvällar. Som vanligt med många besökare. Här med teknisk assistans av Brunnsparkskyrkans Erik Lind t.v.

I måndags (05-11-07) var det första visningskvällen av Mats-Olof Hellbergs videofilmer. Nu blir det visning fyra måndagar i rad mot tre under tidigare år. Det här är ett samarrangemang av Holavedens Hembygdsförening, Kulturförvaltningen och Brunnsparkskyrkan.

I måndags handlade det om ”Jungfru Isberg – träsnidare i världsklass”. Hon hade liksom Vivianna Bülow Hübe Tranåsanknytning. Helena Sophia Isberg föddes 1819 i Säby Församling och växte upp vid Ydrevägens förlängning uppåt Älmås.
Berättelsen om denna mycket skickliga konstnärinna är så pass intressant att det kräver ett större utrymme och kommer därför i nästa veckas Tranås-Posten.
I måndags visades också en videoupptagning från sommarens Konstraka där många, såväl hitresta utställare och deras alster, som Tranåsbor passerade revy. Alltsammans fint hopredigerat och med musik tonsatt av Åke Ufo Gustafsson.
Nästa måndag den 14 november blir det ”Skomakare Edman berättar” och ”Samtal kring gamla bilder av Karl-Erik Jansson".
Den 21: e visas ”Trollsjöbarnen – Håkan Stahres minnesutställning” och ”Per-Olof Remmare visar olika arkitektstilar i vår stad”.
Den fjärde och sista visningen 28 november handlar om ”Sveriges sydligaste laestadianska kapell i Sommen – kulturminne” samt det omtyckta Tranåshändelser ”På spaning efter den tid som flytt”.


Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com