2005-08-17

 

Fiskinspirerande trädgårdsvandring

Den stora dammen med allehanda fiskar drog till sig många beundrare.

 

I måndags kväll (05-08-15) arrangerade Tranås Trädgårdssällskap en trädgårdsvandring i Eva Erikssons trädgård på Framnäsgatan.


Utöver den traditionella blomsterprakten och ett specialinrett växthus drog den stora dammen med allehanda fiskar till sig många beundrare.
Dammen innehåller sju kubikmeter vatten och är dryga metern djup. Här lever ett sextiotal fiskar året om. Utöver de röda guldfiskarna, som de flesta kände igen, finns här också Blå Schubunkin och stora gula Koi-karpar. Det är en karpsort som inte äter upp vattenväxterna.
Ibland kommer någon katt förbi och fångar en guldfisk. Vid ett tillfälle försvann dock fisk till ett värde av 1500 kronor.
Under vintern går fisken i vintervila och ska inte ha någon mat förrän på våren när vattentemperaturen överstiger tio grader. För att dammen inte ska bottenfrysa måste pumparna vara igång hela vintern.
För de tekniskt intresserade fanns foton som steg för steg visade hur dammbygget genomförts.
Tranås Trädgårdssällskap presenterade också sitt höstprogram. Redan på lördag bär det iväg till Lennart Fredrikssons originella plantskola Botanicus utanför Skänninge. Ytterligare sex programpunkter och möten är spikade fram till den 12 december.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com