2005-09-14

 

Einar Ekberg i våra hjärtan

 

I Linderås kyrka hölls i söndags (05-09-11) en konsert med anledning av det då var 100 år sedan Einar Ekberg föddes.
Kyrkosångaren Gunnar Birgersson, baryton med kantor Lars Nordqvist vid pianot framförde en rad sånger med temat ”Einar Ekberg i våra hjärtan”

Över hundra åhörare hade bänkat sig i Linderås kyrka och de fick avnjuta över dussinet Ekbergssånger.
På plats fanns också de båda brorsbarnen till Einar Ekberg, Lizen Lindh och Lennart Ekberg från Tranås.

Den välmeriterade barytonsångaren Gunnar Birgersson sjöng Einar Ekberg-sånger ackompanjerad av kantor Lars Nordqvist vid konserten i Linderås kyrka.

Stor kyrkosångare
Einar Ekberg föddes den 11 september 1905 i Malmö och avled i cancer den 5 augusti 1961, efter att ha flyttat tillbaka till Malmö från USA, bara 56 år gammal.
Han kom att bli en av Sveriges största kyrkosångare. Karriären startade då han i 19-årsåldern började sjunga i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm Redan 1924 gjorde han sin första Amerikaturné och 1953 flyttade familjen till USA där hans sångarkarriär fortsatte. Varje år brukade han återvända till Sverige och genomföra en sångturné.
År 1953 kom t.ex. 30.000 människor för att lyssna när han sjöng i Kungsträdgården i Stockholm.
Ekberg gav under sin livstid ut ett stort antal grammofonskivor och tryckta häften med kristna sånger, däribland häftena ”Einar Ekbergs Amerikarepertoar” som blev mycket populära.
Vad som är mindre känt är att han var starkt engagerad i uppbyggnaden av IBRA Radio. 1955 startade man genom att hyra in sig på en kortvågssändare i frizonen Tanger i Nordafrika. Redan efter två år sände man på 15 olika språk utöver svenskan och radiostationen blev mycket populär.


Einar Ekberg var en av Sveriges största kyrkosångare och är fortfarande mycket populär också bland yngre människor. (Arkivbild)

Guldgrävarsången
Många yngre människor känner igen många av Einar Ekbergs sånger. Själv komponerade han ungefär 200 av sångerna. Över femhundra sånger sjöng han in på 200 skivor och bland de stora hits, som alla känner igen kan nämnas: Guldgrävarsången, Var jag går i skogar berg och dalar, Löftena kunna ej svika, Jag är en främling och Jag har hört om en stad ovan molnen, med melodin ur en känd kosacksång.
I samband med 100-årsjubiléet har det nu givits ut mängder med CD-skivor. En del med tidigare outgivna sånger som t.ex. ”Ensam du vandrat” och ”Ej för kommande dag” från Marcus Förlag.

På plats fanns också de båda brorsbarnen till Einar Ekberg, Lizen Lindh och Lennart Ekberg från Tranås.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com