2005-11-23

 

Fullsatt i Sunhults hembygdsgård – extraföreställning fick sättas in

 

Med dubbla Hasselbladsprojektorer och 160 diabilder visade Lars-Olof Hallberg sitt omtalade bildspel ”Den siste bonden”, som han även givit ut i bokform. Det behövdes en dubblerad visning för att alla skulle kunna få se det vackra bildspelet.

Lars-Olof Hallbergs föreställning ”Den siste bonden” som i måndags (05-11-21) visades i hembygdsgården i Sunhultsbrunn blev fullsatt – dubbelt upp!
Över hundra personer trängdes och köade och ordföranden i Frinnaryds Hembygdsförening, Elisabeth Ganestål, fick ta ett snabbt beslut i samråd med kvällens gäst:
Det fick bli två föreställningar!

Medan åhörarna i en fullpackad samlingssal avnjöt bildspelet fick de som väntade på extraföreställningen avnjuta kaffe med dopp i serveringsrummet.
Efter femtio minuter bytte alla plats och samlingssalen fylldes på nytt för extraföreställningen medan de som sett den första vällde in till andra sittningen vid kaffeborden.
Med dubbla Hasselbladsprojektorer och 160 diabilder visade Lars-Olof Hallberg sitt omtalade bildspel ”Den siste bonden”, som han även givit ut i bokform.
Den månghövdade publiken kunde således i två omgångar avnjuta dessa fantastiskt vackra bilder från livet på en bondgård, som ännu i dag brukas som förr i världen.

Lars-Olof Hallberg är född 1958 och arbetar som fotograf och föreläsare/bildvisare på heltid.
Han har specialiserat sig på att dokumentera företeelser som är på väg att försvinna, t.ex. gammaldags jordbruk med häst, ängsfruktodlingar, svenska lantraser, gamla mjölkbord, ängslador, avlägset belägna fjällgårdar och bruket av fäbodar.
Motivområden som landskap, jordbruk och skog ligger Lars-Olof varmt om hjärtat. Själv betraktar han sig numera mer som dokumentärfotograf än naturfotograf. Mer och mer av hans tid har tagits i anspråk för fotografering av kulturmiljöer, människor i arbete och gamla redskap.
Lars-Olof Hallberg har mottagit flera priser och utmärkelser för sina fotografier och sitt naturvårdsengagemang,. Bland annat erhöll han 1998 Växjö Kommuns landskapsvårdspris för sin dokumentation av det Småländska odlingslandskapet.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com