2005-12-21

 

Lars Friberg tog färgbilder och minns

Cirrusbranden 1960

Brandförloppet vid Cirrusfabriken var dramatiskt och händelsen blev en riksnyhet

Tranåsbon Lars Friberg fångade den stora och dramatiska branden vid Cirrusfabriken med sin kamera. Han berättar om händelsen för TP:

Jag stod och sorterade bisamskinn på andra våningen på Fribergs Päls på Majorsgatan 20 in på gården. Fönstret jag stod vid vetter mot öster och den kraftiga rökpelaren syntes tydligt mot himlen.
Brorsan Åke och jag begav oss snabbt till platsen och vi anlände samtidigt med den första brandbilen. Vi hjälpte till att koppla vattenslangarna vid brandposterna medan den siste av Cirruspersonalen lämnade fabriken genom en reservutgång.

Snabbt hem efter kameran
Direkt därefter for jag snabbt hem till Torpgatan och hämtade min kamera. Sedan gick jag runt och tog en hel serie diabilder. Värmen var så stark att jag fick ta skydd bakom dörrar och liknande.
Medan jag fotograferade fick vi veta att det närliggande ålderdomshemmet var hotat. Åke och jag hjälpte då till att bära ut möbler från de boendes olika rum, som vi ställde uppe mot Västra Vägen.
Brandkåren lyckades dock rädda ålderdomshemmet, som senare flyttades en bit mot söder för att bli musikskola. Numera är det Sommenbygdens Folkhögskola.
En halv arbetsdag försvann från pälstillverkningen, men vi var ju den dagens hjälpsamma samariter!
Text och foto:Lars Friberg

Cirrusfabriken fanns där Tranås Köpcentrum i dag ligger, i kvarteret mellan Västra Vägen och Västra Järnvägsgatan.


TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG. De många uppskattade berättelserna från förr finns nu inlagda på en speciell länksida. KLICKA HÄR.


Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com