2005-01-05

ADSL-utbyggnaden fortsätter
Hullaryd, Vireda och Hultrum får bredband

 

Vi kunde i TP den 15 december berätta att Telia Sonera byggde ut sina f.d. växelstationer för ADSL-bredband i Uddebo, Gripenberg, Säbydal, Sommen, Sännevadet, Fröafall och Frinnaryd.
Nu är det dags för ytterligare tre telestationer i Hullaryd, Vireda och Hultrum, som nu får ADSL.

Telia Sonera, som äger stationerna, säger att man reviderar utbyggnadsplanerna en gång i kvartalet varför inget är hugget i sten. De stationer som ännu inte är under utbyggnad kanske kommer med i nästa svep eftersom man satt in stora utbyggnadsresurser.

Ny teknik från Ericsson
Orsaken till denna utbyggnadsrusch är en ny och mindre kostnadskrävande teknik från Ericsson, som gör det ekonomiskt möjligt att installera ADSL-teknik i sådana här små telestationer, som nämns ovan.
Den nya tekniken har testats under mer än ett år och har befunnits hålla vad företaget lovar och Ericsson vill nu ta större marknadsandelar och försöka hamna bland de världsledande tillverkarna i den här genren.

Ett lyft för landsbygden
Tidigare har det nästan varit stört omöjligt för folk på landsbygden att få tillgång till bredband. Man kunde ju inte gräva ner fiberkabel till de olika utspridda hushåll, som ville ha bredband. På en del håll löste man det här med radiolänkat bredband och hade man gott om pengar kunde man ordna eget bredband via satellit.
Ta Sunhultsbrunn som exempel. Här går fiberbredbanden rakt genom samhället, men någon anslutning har det inte blivit för Sunhultsborna. Det är för dålig efterfrågan och det är aktörernas penninghunger som styr.
Med den här nya ADSL-tekniken har en del av besvärligheterna och hindren eliminerats och det har blivit ett lyft för landsbygden.

Alla hushåll inom 3,5 kilometers avstånd från en telestation kan – beroende på operatör – få bredband med upp till 8 Mbit/s kapacitet. Boende inom nio kilometer kan få upp till 500 Kbit/s.
Man klarar sig bra med det senare alternativet på en halv MB i sekunden. Har man suttit med telefonmodem tidigare blir det rena julafton!

Tutar inte upptaget
För att ladda ner 100 MB med telefonmodem tar det ungefär fem timmar. Med alternativet en halv MB/sek ADSL tar det en halvtimma.
Att skicka över några färgfoton till Tranås-Postens redaktion tar mig 15 till 20 minuter och jag hinner brygga en mugg kaffe medan jag väntar på överföringen och även dricka upp det. Med 0,5 MB/sek tar det bara någon minut. Med snabbare Internetförbindelser blir det mindre kaffedrickande och framförallt tutar det inte upptaget när folk ringer. Man kan nämligen prata i telefon samtidigt som man är uppkopplad trots att man använder samma två koppartrådar!

Text och foto: Bevan Berthelsen

 


 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com


 

Orsaken till ADSL- utbyggnadsruschen är en ny och mindre kostnadskrävande teknik från Ericsson, som gör det ekonomiskt möjligt att installera ADSL-teknik i sådana här små telestationer

 

 

 

Sitter man med telefonmodem kanske man skulle satsa på en sådan här uppfinning? (Bilden är ett montage)