2005-06-08

 

Vireda marknad regnade bort

Bland marknadsstånden fanns Vireda Trädgårdsförening med Anna Wernersson och Ulla Karlsson bakom disken.

 

Vireda marknad i lördags (2005-06-04) gick på knappt halvfart. Dels är det som tidigare år marknad på samma dag i Österbymo. Dels hade flera marknadsknallar lämnat återbud på grund av väderprognosen. Presumtiva besökare hade också skrämts av väderrapporterna.

Vid tiotiden fanns åtta bilar på parkeringen. Om man räknar med fyra besökare per bil så blir det ändå inte så mycket. Ett lätt duggregn föll, men det borde inte ha avskräckt.
Vireda marknad hade sin storhetstid från början av 1900-talet när järnvägen till Gripenberg hade byggts. Den lades ner år 1935, men fortfarande frampå 1950-talet var Vireda en stor marknadsplats.
Idag hör Vireda till de mindre, men trivsamma marknadsplatserna. Lommaryds- och Adelövs marknader blir bara större och större medan andra försvinner. I Tranås hade vi förr både vår och höstmarknad.

80-årige Sture Bengtsson från Kaxholmen påpekar att han inte är någon marknadsknalle. Han är en riktig toffelmakare i andra generationen.

Bland marknadsstånden fanns Vireda Trädgårdsförening med Anna Wernersson och Ulla Karlsson bakom disken. Föreningen har i snart tio år sålt allahanda småplantor till hyfsade priser och som har sina trogna besökare.
80-årige Sture Bengtsson från Kaxholmen påpekar att han inte är någon marknadsknalle. Han är en riktig toffelmakare i andra generationen. Det var hans syster Maj-Britt och svågern Johnny Carlsson i Vireda prästgård som för två år sedan övertalade honom att sälja sina handgjorda träskor på marknaden.
Sture är skånsk toffelmakare i andra generationen, men flyttade till Kaxholmen redan som 20-åring. Han tar själv hem sitt utvalda alevirke från skogen och lägger det på tork.
Jönköpings kommun har döpt gatan där hans verkstad ligger till Toffelstigen.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Läs om Vireda marknad 2006. Klicka bara på den här texten.

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com