2012-05-30

48 veteranlastbilar körde runt sjön Sommen

Bosse Pettersson från Rimforsa körde den äldsta veteranlastbilen som deltog i Sommen runtutfykten, en Scania LS 22 från 1949. Här med Nicole Andersson och Figge Thörnstam som medresenärer. Foto: Bevan Berthelsen

 

En ännu äldre veteranlastbil, en Chevrolet från 1946, kunde tranåsbon Ingemar Karlsson visa upp vid Höganloft. Här med fadern Bengt ”Åvikarn” Carlsson.

Karl-Hendrik Johansson fån Väderstad framför sin Volvo Starke från 1965, som han vårdat ömt sedan 10 år tillbaka.

Tranåsbon Stefan Strigners Scania L 66 från 1966 svänger här in till den efterlängtade fikapausen vid Höganloft.

 

 

 

Cykelloppet Sommen runt under lördagen var inte ensamma. Östergötlands Veteranlastbilsklubb körde också ”Sommen runt” med 48 gamla fina och välskötta lastbilar.

STARTEN SKEDDE redan klockan nio från Boxholm. Färden gick via Malexander, Kisa, Norra Vi, Asby och vidare till Tranås.
Via Ydrevägen kom man upp på Storgatan, vid 11-tiden, och i sakta mak passerades cykelloppets startplats på Klockaretorget för ett längre fikauppehåll hos
Rejmes Lastvagnar vid Höganloft.
Återfärden till Boxholm gick sedan via norra infarten till Tranås mot Kimarp och utefter den vackra Skoboviken.
Ordförande i Östergötlands Veteranlastbilsklubb Anders Andersson från Borensberg, berättar att det var en vintrig decemberdag 2009 som han och Johnny Bogren var på Motala Motormuseum och fikade och där började funderingarna på att försöka anordna en träff för gamla åkare.

ANDERS SOM HAR varit åkare och aktiv chaufför sedan mitten 70 talet och Jonny som jobbat med fordonsservice och konstruktion också från 70 talet har varit med och kört veteranlastbilar i yrkestrafik. Som ungdom fick de köra gammalt och de som hade många år som chaufför fick alltid köra de nyare bilarna i första hand.
Idén om att driva en träff i Motala växte fram och 2010 kom första träffen.

TANKEN PÅ ATT bilda en veteranlastbilsklubb hade dock funnits ett tag men fick börja med en mycket populär veteranlastbilsträff vid Motala hamn, med åtföljande körturer i grannskapet. Senaste gången med mål i Vadstena där bilarna lyste i kapp med det anrika slottet och då stod det klart att här måste det göras en insats. Då ändrades Motalaträffen till Östergötlands Veteranlastbilsträff för att nå hela länet. Anders och Johnny kontaktade veteranerna Bernt Eriksson och Lars-Berne Andersson från Boxholm som med flera andra personer kom till starten av den nya klubben.

Bevan Berthelsen

Stefan Strigner blickar ut från förarhytten.


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com