2012-05-09

Klimatfika i Ekbergsparken

Klimatfika bland alla vitsipporna i Ekbergsparken. Från vänster Colm O´Ciarnain, Frida Gårdmo, Elsie-Gun Karlsson, Martina Berg, Eva Götbrink och Britta Thurfjell. Foto: Bevan Berthelsen

 

 

Under onsdagskvällen förra veckan genomfördes den andra sammankomsten i den nya gruppen ”Klimatfika”.
Den här gången i den sommarljumma vårkvällen i Ekbergsparken.

KLIMATFIKA OCH LIKNANDE lokala klimatnätverk är nya friska grepp för att engagera folk att själva ta tag i miljöfrågorna efter var och ens egen förmåga. Här finns ingen styrelse, inga årsmöten, ingen medlemsavgift och inga fastställda mötesdagar bestämda långt i förväg.
Det pratades bland annat om närproducerad mat där också beredskapsfrågan kom in. Blir det till exempel ett långvarigt elavbrott tar livsmedlen snabbt slut och påfyllningen av nya försvåras avsevärt. En lokal produktions- och distributionskedja är då en stor tillgång.
Ekonomiska argument kan ibland få en del, som inte är så intresserade av miljöfrågor, att stanna upp och tänka efter. Vi har redan nått Peak Oil, eller oljetoppen som det kallas på svenska. Det innebär att vi redan nu nått toppen och inte kan öka oljeproduktionen längre. Ständigt stigande bensinpriser är ju också en indikation på detta.
Priserna på många produkter och framförallt mat kommer att stiga när nu priset på oljan skjuter i höjden och den här förändringen är global.
Framtiden ser dyster ut för till exempel bilindustrin, för stora köpcentra och för varuhuskedjor som importerar sina billiga varor från låglöneländer.

 

MARKNADERNA KOMMER att bli mer lokala och det är här närodlat och närproducerat med ett säkert lokalt distributionssystem kommer in i resonemanget.
Tranås ska ju bli en uthållig kommun och då gäller det att vara ute i god tid och också satsa på till exempel vattenkraftsproducerad el och biogasproduktion. Vårt biobränsleeldade (träflis) värmeverk genomgår nu en stor utbyggnad där också utökad elproduktion är en väsentlig del.
Det värmer i hjärtat att Tranås nu går mot en ökad miljömässig hållbarhet men än är vi inte där.
Intresserad av att delta i nästa Klimatfika? Ta kontakt med Eva Götbrink på e-postadressen: krakfot@telia.com


Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com