2012-05-09

Tranåsbo svårt hundbiten

Björn Wallén blev svårt skadad av en rasande hund. Här nyss omplåstrad efter återbesöket på Höglandssjukhuset i Eksjö i måndags. Foto: Bevan Berthelsen

 

 

På valborgsmässoaftonens eftermiddag passerade Björn Wallén och hans fru Rita, i bil, rondellen vid Mjölbyvägen. Där såg de en man som låg på en angränsande gräsmatta i kramper. Björn stannade bilen och rusade ut för att hjälpa honom.

MANNENS HUND, en så kallad kamphund, gick då omedelbart till attack och Björn blev svårt biten i båda armarna och baksidan av ena låret och föll till marken.
– Blodet sprutade och jag trodde att min sista stund var kommen. När min fru kom fram gjorde kamphunden utfall mot henne också, men hon blev inte attackerad. En annan person, som anlände lyckades fånga hundens uppmärksamhet och när en boende bredvid kastade mat åt hunden släppte den äntligen taget och försvann sedan. Jag blev väl omhändertagen och en kvinna lyckades stoppa blodflödet. En annan närboende kom ut med en stol som jag fick sitta i, berättar han.
Ambulansen kom efter mer än en timmes väntetid och ungefär samtidigt kom polisen. Björn fördes till Höglandssjukhuset i Eksjö där han opererades natten mot tisdagen för en avbiten sena, som fick sys ihop. Högerarmen gipsades sedan och övriga bitsår åtgärdades. Efter tre dagars sjukhusvistelse kunde han återvända hem. Under måndagen den 7 maj var han till Eksjö på återbesök och fick såren omlagda och blev sjukskriven hela månaden ut från sitt arbete som områdeschef för Tidningstjänst.

 

Vad är mest kämpigt just nu, utöver smärtorna och konvalescensen?
– Det jobbigaste är att polisen ännu inte hittat hundägaren! Mitt försäkringsbolag menar att det är hundägarens försäkringsbolag som ska betala mina merkostnader – om han har någon försäkring vill säga?
– Ett annat juridiskt spörsmål, som dykt upp, är att man inte kan begära skadestånd av en person som drabbats av akut sjukdom, eftersom hundägaren drabbades av ett krampanfall.
– Jag vill också väcka debatt om man ska få ha sådana här hundar av kamphundstyp. Folk är så rädda när de ser en sådan hund att de snabbt byter sida och fortsätter på andra sidan av gatan. Är det inte dags att förbjuda den här typen av hundraser?

Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com